Laps vajab karuputke põletuse tõttu nahasiirdamist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiid-karuputk.
Hiid-karuputk. Foto: SCANPIX

Koolitüdruk Lauren Fuller puutus isaga kalastamas käies hiid-karuputke ning kannatab pärast seda ulatuslike põletushaavade käes. Tüdruku kätehaavu võib võrrelda kolmanda astme põletusega.

Põletus ilmnes 24 tunni jooksul pärast karuputke puutumist, vahendab Telegraph. Haiglast öeldi perele, et tegu on lihtsalt päikesepõletusega. Pere ei jäänud diagnoosiga rahule, otsis google.com abil tema sümptomeid ning avastas, et tütar oli langenud hiid-karuputke ohvriks.

Kümneaastane Lauren võib käte naha taastuseks vajada lausa nahasiirdamist. Hiljem ütles arst, et ta pole vähemalt 20 aasta jooksul midagi sellist näinud.

«Pühapäeval oli temaga kõik korras, aga esmaspäeval ilmnes kätel tugev punetus, järgmisel päeval juba suured villid. See oli väga halb,» ütles tüdruku isa Russell. Vanemad panid talle väiksed kindad kätte, et ville katta, ent paar tundi hiljem neid ära võttes oli sealne nahk sulanud.

Lauren puutus taimega kokku juuni lõpus Loch Lomondi lähedal Šotimaal. Praegu viibib ta New Southern haiglas Glasgow’s. Tüdruk võtab ikka veel valuvaigisteid ning kasutab võimsat kreemi, et takistada villidel ja põletushaavadel hullemaks minemast.

«Tahan, et ka teised lapsevanemad teaks, kui ohtliku taimega on tegu. Laureniga juhtunu oli kohutav ning ma ei sooviks ka oma vaenlasele seda, mida meie pere kogema pidi,» ütles tüdruku isa.

Hiid-karuputk võib kasvada kuni seitsme meetri kõrguseks ning seda leidub peamiselt jõgede ja ojade kallaste. Eestis levib taim hajusalt. Karuputke mahl sisaldab fototoksiini, mis nahale ja seejärel päikese kätte sattudes põhjustab ägedat nahapõletikku. Lööve, põletus ja villid tekivad 24-48 tunni jooksul pärast taimega kokkupuudet. Lapsed on taime suhtes eriti tundlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles