Voldemar Kolga: elu ei pea olema stressivaba

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kolga vaimse tervise messil kõnelemas.
Voldemar Kolga vaimse tervise messil kõnelemas. Foto: Peeter Langovits

Psühholoogiaprofessor Voldemar Kolga ütles vaimse tervise messil, et elu ei pea olema stressivaba, kuid oluline on sellega toime tulla.


Kolga sõnul tekitavad paljud asjad stressi ja ilma selleta pole võimalik elada, kuid ühed tulevad sellega paremini toime, teised halvemini. «Näiteks kurdavad väikelinnade elanikud, et Tallinn neile stressi tekitab, samas on Tallinn maailma mõistes väike küla,» tõi ta näite.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni määratluse järgi vaimselt terve inimene teostab ennast, kasutab oma võimeid, tuleb toime stressiga, töötab produktiivselt ja panustab kogukonda.

Kolga sõnul on meil kogukonda panustamise pool nõrk, sest Eesti inimestel meeldib rohkem omaette kodus nokitseda. Kanadas näiteks tulevad inimesed laupäeval meelsasti kodust välja külakeskusse üheskoos aega veetma, meil eelistavad aga koduaias mullas sonkida.

Inimene on õnnelik siis, kui ta midagi omab. Omada võib kodu, tööd, sissetulekut, tervist, haridust. Kuid inimene vajab ka tunnustust ja harrastusi, mis elu huvitavaks teevad.

Heaolu eeldab enesemääratlemist, iseendaga hakkama saamist, oskust midagi teha, aga ka partnerlussuhteid. Kolga sõnul võib ka pudelikorjaja oma koeraga õnnelik olla, sest tal on need tingimused täidetud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles