Lastefond toetab intellektihäirega neiu igakuist ravi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaatri juures
Psühhiaatri juures Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond otsustas jätkata intellektihäirega 15-aastase Kätlini igakuist toetamist hüvitades tema ravimite ning arsti juurde sõitmise kulud.

Muidu rõõmsameelne tütarlaps Kätlin kannatab käitumis- ja suhtlemishäirete all, mis väljenduvad agressiivsuse ja pidurdamatuse hoogudena, vahendab lastefond. Haigusest tulenevalt on neiu meeleolu väga muutlik ning tema käitumist iseloomustavad ärrituvus, impulsiivsus ja empaatiavõime puudumine. Tal on ka suured õpiraskused, mistõttu õpib ta toimetuleku õppekava alusel.

Lapse klassijuhataja, Urvaste Kooli õpetaja Margit Mandel lisab, et Kätlinil on raskusi oma emotsioonide adekvaatse väljendamisega ning tal puudub enesevalitsemise oskus. «Nii rõõm kui viha väljenduvad Kätlinil ühtmoodi - lõhkumise, uste paugutamise, sihitu jooksmise või valjuhäälse kisaga. Kiitusele ja muul viisil talle tähelepanu osutamisele reageerib ta vastupidiselt oodatule ‒ agressiivselt,» kirjeldab Mandel.

Haiguse kontrolli all hoidmiseks peab Kätlin regulaarselt psühhiaatri vastuvõtul käima ning ravimeid tarvitama. Kuna tüdruk elab koos isa ja vanavanematega, kellele samuti on määratud puue, on perel endal neid kulusid keeruline katta. Seetõttu on neid selles alates 2014. aasta lõpust abistanud lastefond.

Klassijuhataja sõnul on tüdrukul pärast ravimite väljakirjutamist märgatavalt kergem koolis hakkama saada: «Tema agressiivsus on vähenenud, keskendumisvõime paranenud ning suhted kaaslastega muutunud tunduvalt sõbralikumaks. Ilma ravimiteta on Kätlini toimetulek kollektiivis keeruline ning võib tekitada palju probleeme.»

Lastefond otsustas ka järgmise poole aasta jooksul tüdrukut toetada, hüvitades igakuiselt 50 euro ulatuses tema kulutused ravimitele ja arsti juurde sõitmisele.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles