Ravimitest loobunud neiu verest HIVi enam ei leita

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veri.
Veri. Foto: SCANPIX

Emalt raseduse või sünnituse ajal HI-viiruse saanud 18-aastase prantslanna verest ei leia arstid enam viirusekandjaid, kuigi neiu pole võtnud haiguse vastu ravimeid juba 12 aastat. 

Pere otsustas lõpetada lapsele HI-viiruse ravimi andmise, kui tüdruk oli saanud kuue aastaseks, kirjutab BBC. 12 aastat hiljem on viiruse näitajad neiu veres niivõrd madalad, et neid ei saa mõõta. Samas hoiatavad arstid, et see ei pruugi nii jääda. 

Doktor Asier Saez-Cirion Pasteuri instituudist Pariisist tõdes, et selline juhtum on väga haruldane. Sarnane olukord esines aga ka paari aasta eest ka Mississipis. Sel korral suutis tüdruk elada ravimiteta 27 kuud, kuni viirus taas endast märku andis.

Ekspertide sõnul vajab edasist uurimist, miks mõne patsiendi organism suudab jätkata viirusega võitlemist pärast ravimite võtmist. Arstid arutasid 18-aastase neiu juhtumi detaile rahvusvahelisel aidsiühingu konverentsil Vancouveris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles