Harjumused, mis lõhuvad hambaid

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need toidud aitavad parandada nii hammaste väimust kui ka tervist.
Need toidud aitavad parandada nii hammaste väimust kui ka tervist. Foto: Dmitriy Shironosov

Paljud tegevused kahjustavad hambaid või põhjustavad nende väljakukkumist.

Selleks, et ilus hammasterida jätkuvalt naeratust kaunistaks, soovitab webmd.com vältida neid tegevusi:

Jää närimine

Kuigi jää on puhas vesi, pole selle närimine siiski ohutu. Kui kuubikuid liiga tugevalt krõmpsutada, võivad hambad mõraneda või isegi katki minna. Lisaks ärritab külmus hamba sees olevat pehmet kude ning võib põhjustada hambavalu.

Lutipudel enne magamajäämist

Hammaste kaitsmiseks pole kunagi liiga vara. Kui lapsele enne uinumist lutipudelist mahla, piima või joogisegu anda, põhjustab see hammaste lagunemist. Veel vähem tohiks lasta lapsel lutipudel suus magama jääda, sest hambaid üleöö suhkruses keskkonnas hoida on väga kahjulik.

Sportmängud ilma hambakaitseta

Hokit, jalgpalli või mis tahes kontaktsporti harrastades on potentsiaalne kokkupõrkeoht olemas. Hambakaitse on vetruvast plastikust abivahend, mis kaitseb ülemist hammasterida traumade eest.

Keeleneet

Keele- ja huuleneedid asuvad hammaste vahetus läheduses ning nende kandjad teavad, kui raske on igavuse hetkel nendega mängimist lõpetada. Metall lõhub nii hambaid kui igemeid, mistõttu tõuseb põletike ja hambavalu oht. Võimalikke lahendusi võiks hambaarstiga arutada.

Hammaste krigistamine

Stress ja halb uni panevad hambaid krigistama, mis pikema aja jooksul kulutab hammaste pinda. Harjumuse tagajärgi aitab leevendada see, kui päeva jooksul pehmemaid toite süüa. Hambaarsti poole pöördudes on võimalik saada spetsiaalne uneajaks mõeldud hambakaitse.

Köhakommid

Kuigi imemistablette müüakse apteegis, ei tähenda, et need hammastele eriti tervislikud oleks. Losengid sisaldavad palju suhkrut ning pärast nende kasutamist tuleks hambaid pesta. Vastasel juhul kleepub suhkur hammastele ning söövitab neid.

Asjade avamine hammastega

Pudelikorke või plastpakke hammastega avades võib neid tugevalt kahjustada või isegi murda. Millegipärast tundub pudeli või pähklikoore avamine hammastega paljudele mugav, kuid see võib olla väga ohtlik.

Pidev näksimine

Näksimise ajal toodab suu vähem sülge kui tavapärase toidukorraga. Seetõttu jäävad snäkid hammaste vahele pikemaks ajaks ning hakkavad eraldama suhkrut ja tärklist. See kehtib isegi tervislike vahepalade puhul nagu porgandid ja õunad.

Ülesöömine

Suurte koguste söömine korraga tähendab hammastele korralikku koormust. Tihti süüakse sel juhul ka palju magusat korraga ning magu hakkab toidu seedimiseks tootma suures koguses hapet. Esiteks põhjustab maohappe eritumine halba hingeõhku ning võib kõrvetisi põhjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles