Lapsi ei tohiks sotsiaalmeedias üle-eksponeerida

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehtud fotot ei pea alati postitama
Tehtud fotot ei pea alati postitama Foto: SCANPIX

Vanematel on vahel raske mõista, miks lapsed oma fotosid nende kontodelt eemaldada paluvad, sest vanema meelest on need ju armsad.

Tänapäeval pole lapsed mitte üksnes liiga tiheda päevakavaga, vaid nad on tihti ka sotsiaalmeedias üle-eksponeeritud, teatab marketwatch.com.

Üks võimalus ohte vähendada on sotsiaalmeedia kontode ligipääsu reguleerimine nii, et fotosid näeksid üksnes lähedased inimesed. USAs elava 11-aastase poja ema märkis väljaandele, et tema ei postita ega identifitseeri oma last mitte mingil moel: «Ma olen temaga iga päev koos, ma tean milline ta välja näeb ja kui tore ta on. Mu poeg on eraldiseisev inimene ja ma austan tema privaatsust.»

Oluline on teha vahet momendi jäädvustamisel ja selle postitamisel: foto tegemine ei pea tingimata tähendama seda, et see kohe avalikuks tehakse. Psühholoogide sõnul on selline nartsissism väga laastav, kuid iial varem pole see olnud ühiskonna poolt nii aktsepteeritud.

Siiski kasvab just lastevanemate seas ohtlik trend: tervelt 80 protsenti ameeriklastest väidab, et nad on näinud, kuidas lapsevanem üritab oma lapse tegevusest parimat pilti saada, jättes samal ajal selle tegevuse nautimise hoopiski kõrvale.

Inimesed, kes tunnistavad, et jahivad Facebookis «meeldimisi», kirjeldavad end ühtlasi vähem õnnelikena.

USAs on mõned koolid lausa keelanud nutitelefonide ja tahvelarvutitega filmimised kooliüritustel, sest see annab lastele väära signaali ja arusaama tähelepanu keskpunktis olemisest. Ka neid lapsi, kellele meeldib esineda, ei tohiks rikkuda nende üle-eksponeerimisega sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles