Viis fakti raseduse katkemise kohta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene katkemine ei ole veel põhjus muretsemiseks
Esimene katkemine ei ole veel põhjus muretsemiseks Foto: SCANPIX

Raseduse katkemisest ei räägita palju, kuna see on tundlik ja väga isiklik teema.

Mark Zuckerberg ja tema naine on otsustanud sel teemal avalikkuse teadlikkust tõsta, et aidata teisi samas olukorras inimesi, vahendab health.com.

See on tavalisem kui arvame

Raseduse katkemine on sagedasem nähtus kui inimesed arvavad. Üllatama panebki tõsiasi, et sellest vähe räägitakse ja ei osata kuidagi reageerida. USA reproduktiivmeditsiini arsti Joshua Kleini sõnul katkeb või lõpeb nurisünnitusega 25 kuni 30 protsenti rasedustest. Samas vaid kümme kuni 15 protsenti naistest on üldse teadlikud, kui see juhtub, ülejäänud rasedused katkevad liiga varases faasis ning jäävad seetõttu märkamata.

Mida vanem naine, seda suurem on raseduse katkemise oht. Kahekümnendates eluaastates on tõenäosus raseduse katkemiseks 9-17 protsenti, 35-aastaselt on risk 20 protsenti, 40-aastaselt 40 protsenti ning 45-aastaselt tervelt 80 protsenti.

Palju sõltub ka isa vanusest

Ema vanuse oluline roll eduka sünnituse puhul on palju kõneainet saanud ja üldjuhul teada fakt, kuid meeste vanus määrab tegelikult pea sama palju. Hiljutine Columbia ülikooli uuring tuvastas, et üle 40-aastaste meeste puhul on lapse kaotamise risk 60 protsenti suurem kui noorematel ning seda olenemata naise vanusest.Euroopas läbi viidud ja ajakirjas Human Reproduction avaldatud uuringu kohaselt on suurim tõenäosus raseduse katkemiseks paaridel, kus naine on üle 35 ja mees üle 40 aasta vana.

Esmakordne katkemine pole veel probleem

Alles siis kui kaks või kolm rasedust järjest on katkenud, on põhjust muretsemiseks. Siis tuleks pöörduda viljatusravi arsti poole ning põhjused välja selgitada ja ravi saada. Levinumad probleemid on vere hüübimishäired, emakaprobleemid ja pärilikud haigused.

Kromosoomide ebasobivus

Enamus rasedusi katkeb seetõttu, et embrüol pole õiget kromosoomide arvu. Nii muna- kui seemnerakul peab kummalgi olema 23 kromosoomi. Liiga palju või vähe kromosoome loovad embrüo, mis suure tõenäosusega ei jää ellu.

Vanemate naiste rasedused katkevad seetõttu, et naise kehas juba emaüsas olemas olevad munarakud lihtsalt vananevad. Elu jooksul juurde neid ei teki. Seetõttu võiks kaaluda munarakkude külmutamist nooremas eas, kui veel lapsi ei soovita. Ka meestel saavad seemnerakud aja jooksul kannatada ega ole nii elujõulised kui varem.

Ei pea ootama kolm kuud

Uuesti proovimiseks ei pea kolm kuud ootama. Rasestumine pärast eelmise raseduse katkemist ei suurenda kuidagi ohtu, et see uuesti juhtuks. Tsükli taastumiseks võiks oodata kuu aega, pärast seda võib aga uuesti proovida. Kõige vähem soovitatakse oodata vanematel naistel, sest neil on iga hetk kaalul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles