Palav ilm muudab inimesed agressiivseks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavusele tuleb otsida leevendust
Palavusele tuleb otsida leevendust Foto: SCANPIX

Kui temperatuur tõuseb 30 kraadi piirini, kerkib ka õnnetuste risk 22 protsendi võrra.

Kuna keha on hõivatud enda jahutamisega, on aju ja teiste tähtsate organite verevarustus veidi väiksem kui tavaliselt, vahendab thelocal.at. Kui ajusse ei jõua piisavalt hapnikurikast verd, muudab see inimesed üldjuhul kärsitumaks ja agressiivsemaks kui muidu.

Suure kuumalaine puhul, kui temperatuur tõuseb üle 35 kraadi, muutub olukord suisa ohtlikuks. Seda võib kogeda soojamaareisidel ning iga palavikku põdenud inimene kujutab ette, mida 37- või 38-kraadine temperatuur tähendab: inimese reaktsioonikiirus on palju aeglasem kui tavaliselt.

Hiljutine kuumusest põhjustatud vägivallajuhtum leidis aset möödunud nädalal Austrias Burgenlandi piirkonnas maanteel, kui üks šveitsi paar oli sunnitud oma auto kinni pidama, sest kohaliku numbrimärgiga kaasliikleja sõitis väga ohtlikult.

Pärast sõnavahetust läks käsikähmluseks ning politsei otsib endiselt sündmuskohalt põgenenud austerlasi.

Vastava uuringu kohaselt peaks autos temperatuur jääma 22 kraadi piiresse, kuid keskmiselt lülitatakse Euroopas konditsioneer sisse alles 28 kraadi juures. Kõik, mis jääb ülespoole 22 kraadi mõjutab otseselt juhi käitumist ja keskendumisvõimet.

Sama kehtib jalgratturite puhul: liiga kuuma ilmaga on maanteel ohtlik sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles