Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas šokolaad tekitab aknet?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marian Võsumets
Copy
Šokolaad
Šokolaad Foto: SCANPIX

Populaarne mõnusalt lõhnav ja ahvatlev šokolaad pakub huvi paljudele teadlastele ja teda aina uuritakse.

Teame, et šokolaadiga liialdamisega saab palju kaloreid, kirjutab toitumisteadlane Mai Maser Figuurisõprade lehel. Nüüd kirjutavad Hollandi teadlased endi katsetulemustest vabatahtlikel, et šokolaad võib soodustada akne teket.

Seitsmele vabatahtlikule anti neli päeva järjest süüa 100 g 30-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi. Kahe nädala pärast uuriti kakao flavonoidide toimet rakkudele.

Leiti, et šokolaad soodustab kahe bakteriliigi paljunemist ja arenemist, mis põhjustavad naha mädapõletikku akne näol. Need on Staphylococcus aureus ja Propionibacterium acne.

Teadlased uurisid rakke ja leidsid, et šokolaadi mõjul vabaneb organismis aineid (interleukiin-10), mis mõjuvad immuunvastusele nii, et soodustub akne teke. Seevastu aga pidurdub selle aine teke (interleukiin-22) , mis aitab rakkudel akne vastu võidelda.

Seega šokolaad võib mõjutada peremeesorganismi mikroobidevastast kaitset.

Teadlased plaanivad võrrelda erinevate šokolaadide toimet – piimašokolaad, valge ja tume šokolaad.

Kuigi andmed on huvitavad, ei vähenda see šokolaadi ja kakao soodsat toimet südame- ja veresoonkonnale. Kuid need, kellel on probleeme aknega, peaksid üldise magusa piiramise juures piirama ka šokolaadi söömist.

Tagasi üles