Euroopas diagnoositi sääskede levitatav tõsine haigus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed Aedes albopictus levitavad chikungunya viirust.
Sääsed Aedes albopictus levitavad chikungunya viirust. Foto: AP/Scanpix

Euroopa nakkushaiguste kontrolli keskus teavitas 60-aastase hispaanlase nakatumisest chikungunya viirusesse, kuigi mees ei olnud haiguse levipiirkondades käinud.

60-aastasel mehel diagnoositi haigus 7. juulil, kui ta viibis Prantsusmaal, kirjutab Local. «Ta ei ole viimase kolme kuu jooksul käinud väljaspool Euroopa Liitu  ja kõige tõenäolisemalt nakatus ta Hispaanias asuvas Gandia linnas,» seisab ametlikus teates. See on esimene kord, kui sääskede levitatav haigus on registreeritud väljaspool tavalist levipiirkonda. Viirus on harva surmav, kuid selle põdejad kannatavad aastaid tugevate liigesevalude käes.

Chikungunya enamlevinud sümptomiteks on palavik, liigesevalu, vahel on ka pea- ja lihasvalu koos turse ja lööbega. Haiguse sümptomid sarnanevad Dengue palavikule. Haigust levitavad Aedes albopictus'e ja Aedes aegypt'i sääsed.

Seda haigust esineb Aafrikas, Aasia lõunapoolsetes piirkondades ja Indias. Üksikud juhud on olnud ka Itaalias ja Prantsusmaal. Nakkushaiguste kontrolli keskuse teatel on Euroopas selle haiguse tuvastamise puhul tegu peamiselt tegu Ameerikas nakatumisega.  Ameerikas registreeriti esimene chikungunya nakkus 2013. aastal, kui see fikseeriti Kariibi mere saartel. Haiguse vastu puudub vaktsiin. Parim viis nakatumist ära hoida, on vältida sääsehammustusi. Seetõttu soovitatakse reisides kasutada putukatõrjevahendeid, kanda pikki pükse ja varrukaid ning püsida konditsioneeritud ruumides, kasutada akende ja uste ees sääsevõrke.

Foto: www.cdc.gov

Tumerohelisega on märgitud piirkonnad, kus on tuvastatud chikungunya viirust. Kaart on seisuga 10. märts 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles