Tuus: Eestis on ravimid Euroopa kallimad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus ütles täna riigikogus sotsiaalkomisjoni avalikul istungil, et ravimite kättesaadavust patsientidele takistab nende kõrge hind, mis on üks kallimaid Euroopas.

Tuusa sõnul algatas Keskerakond eelnõu, millega soovitakse ravimite käibemaksu alandada 9-lt protsendilt 5-le protsendile ja võimaldada pensionäridele ja 4-16-aastastele inimestele 90 protsendilist soodustust kõikide haigekassa ravimite loetelus olevate ravimite ostmisel.

«Eestis on ravimid ühed Euroopa Liidu kallimad ja seda eelkõige sellepärast, et riik kompenseerib vähe ja inimeste omaosalus on Eestis lausa mitmetes kordades suurem kui teistes riikides,» selgitas Tuus.

Tuusa väitel peavad Eesti patsiendid ravimitest keskmiselt 43 protsenti ise kinni maksma. Saksamaal tasuvad patsiendid ise keskmiselt 7,1, Prantsusmaal 3,6, Itaalias 3 ja Hollandis vaid 0,1 protsenti nende hinnast.

Tuus ütles, et ravimite käibemaksu tõstmine teenis eelarve täitmise huve, kuid varjuküljena on kallimad ravimid vähendanud arstimite kättesaadavust ja haigekassa on pidanud raviks mõeldud rahalisi vahendeid suuremal määral tasuma riigimaksudeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles