Soomlaste elupäästev nutirakendus mõõdab südamelööke

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakendus töötab spetsiaalse korpusega, mis mõõdab südamelööke
Rakendus töötab spetsiaalse korpusega, mis mõõdab südamelööke Foto: SCANPIX

Soome meditsiiniteadlaste välja töötatud nutitelefonide rakendus on ühendatud päästekeskusega.

Ida-Soome ülikoolis välja töötatud äpp mõõdab südame löögisagedust ning saadab vajadusel märguande päästeteenistusele, kirjutab YLE. Tehnoloogia võib peagi asendada vajadust inimesel ise vererõhuaparaadiga pulssi ja vererõhku mõõta. Teadlased usuvad, et see võib päästa paljude südamehaigete patsientide elusid.

Vastava rakendusega telefon tuleb asetada patsiendi rindkerele. Rakendus annab infot ka kõrvalseisjale, kuidas mingis olukorras käituda, sest tihti ei oska ootamatuste korral ka pereliikmed haigele abi anda. Kui ekraanil süttib punane tuluke, tähendab see, et inimese süda on seiskunud.

Varasemalt on sarnane lahendus välja töötatud ka Kuopio ülikoolis ning praegu teevad kaks ülikooli sel teemal koostööd.

Rakendus põhineb elektrokardiogrammi (EKG) tööl, kus impulsse mõõdavad nutitelefoni spetsiaalse korpuse all paiknevad elektroonilised retseptorid. Rakendust saab seadistada nii, et reaalajas andmeid näevad vajadusel ka haiglatöötajad.

Kuigi lahendus ei ole veel laiemaks tarbeks valmis, on tulemused teadlaste sõnul paljulubavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles