Soome eraldab õpilaste füüsiliseks aktiivsuseks 21 miljonit

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehalise kasvatuse tund
Kehalise kasvatuse tund Foto: Sille Annuk

Soome valitsuse lähiaja üheks hariduspoliitiliseks eesmärgiks on see, et iga põhikoolis õppiv laps harrastaks päevas vähemalt tund aega liikumist ning aastatel 2016-2018 on selle eesmärgi saavutamiseks ette nähtud 21 miljonit eurot.

Haridus- ja kultuuriminister Sanni Grahn-Laaksonen tunnistas, et ta on mures Soome koolilaste vähese füüsilise aktiivsuse pärast, teatab YLE. Eriti problemaatiline on olukord vanemate klasside õpilaste seas.

Näiteks 5. klassides liigub iga päev vajalikul määral 30 protsenti Soome lastest, 7. klassides 20 protsenti ja 9. klassi õpilastest on füüsiliselt aktiivne vaid iga kümnes.

«Me oleme aastatel 2016-2018 arvestanud 21 miljoni euro suuruse rahastusega, et tekitada iga koolilapse päevakavasse üks tund liikumist,» märkis Grahn-Laaksonen.

Samas rõhutas ta, et eesmärkideni jõudmiseks peavad koolijuhid ja õpetajad algatusega aktiivselt kaasa tulema. 2010. aastal alguse saanud Liikuva Kooli programmi seniste tulemustega on minister rahul – juba praegu osaleb selles 1000 kooli.

Soomes äsja avaldatud uuringu tulemused kinnitavad ka seda, et liikumisharrastus parandab õpilaste tulemusi ka teistest valdkondades. Näiteks saavad füüsiliselt aktiivsemad lapsed paremini hakkama ka õppetöö ja mõttetööd nõudvate harrastustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles