Parameedikute liit: kiirabis valitseb segadus

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parameedikute Liidu juhataja Kalle Kask
Parameedikute Liidu juhataja Kalle Kask Foto: Erik Prozes

Vastloodud Parameedikute liit kohtus kolmapäeval terviseametiga, et arutada parameedikuid puudutavat regulatsiooni ja tutvustada omi seisukohti selle parendamiseks.

Parameedikute Liidu juhataja Kalle Kase sõnul algavad probleemid juba kutseala nimetusest: «Täna on kasutusel nimetused kiirabitehnik, kiirabi autojuht, erakorralise meditsiini tehnik, parameedik jne, mis tegelikult ei vasta kindlatele standarditele ning mida kasutatakse sageli läbisegi samast asjast rääkimiseks.»

«Lisaks valmistab parameedikutele muret tänane edasiõppe korraldus, mis muudab ebamõistlikult keeruliseks ja kulukaks töötajate täiendõppe ning edasiarenemise võimalused, » lisas Kask rõhutades, et parameedikute koolitamise paindlikumaks muutmine on sisuliselt ja majanduslikult kasulik nii riigile, töötajatele kui ka tööandjatele ning tagab kiirabi töö järjepidevuse.

Transpordi Ametiühingu esimehe Jaan-Hendrik Toomeli arvates oli kohtumine konstruktiivne ning osapooled olid regulatsiooni puudutavates küsimustes suures osas üksmeelel.

Terviseameti hinnangul on iga kutseala arenguks möödapääsmatu sisemine organiseerumine, ainult tööandja või ka riigi tasemel korraldamisest ei piisa. «Esimeseks ühistegevuseks ongi kiirabis mittemeditsiiniliste spetsialistide pädevusnõuete korrastamine, motiveeriva väljaõppe- ja karjäärisüsteemi loomine,» võttis kohtumise kokku terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe. Kiirabitöö on äärmiselt nõudlik, see ei saa olla juhuslik valik, valdkonna korrastamisega loodetakse muuhulgas tõsta otsustamise teadlikkust kiirabiga liitumisel, luua selge arenguperspektiiv ja vähendada personalivoolavust.

Parameedikute liit on värskelt Transpordi Ametiühingu juurde loodud parameedikuid liitev ühendus, mis tegeleb Eesti kiirabitöötajate kutse- ja tööeluküsimustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles