Ämmaemandate ühing: selle õppetunni hind on liiga kõrge

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusünnituse jaoks on töötatud välja spetsiaalne juhend.
Kodusünnituse jaoks on töötatud välja spetsiaalne juhend. Foto: Panther Media

Kuigi ämmaemandate ühing kolleegile esitatud süüdistusi ei kommenteeri, on kodusünnitusel surmaga lõppenud juhtumi hind nende hinnangul liiga kõrge.

Eesti Ämmaemandate Ühingu (EÄÜ) president Pille Teesalu ütles, et süüdistuse esitamine on kohtu pädevuses ja seda EÄÜ ei kommenteeri. «Juhtumi mõju on ämmaemandate mainele igal juhul negatiivne ja selle õppetunni hind on liiga kõrge, kuid samas peaks see olema õpetlik nii ämmaemandatele kui peredele,» rääkis Teesalu.

Kodusünnituse legaliseerimine oli EÄÜ hinnangul aga kindlasti õige otsus, sest seadusandluse täpne järgimine peaks viima sellised juhtumid eos miinimumini. «Iga ämmaemand ja pere peab olema teadlik riskidest ja nende hindamise vajadustest ning teenuse osutajal peab olema kehtiv tegevusluba,» lausus ühingu president.

Ta tõdes, et EÄÜ saab tugineda oma seisukoha kujundamisel vaid õigusaktidele ja mullu 20. juulil  Eesti Ämmaemandate Ühingu, Eesti Naistearstide Seltsi ja Eesti Perinatoloogia Seltsi koostöös valminud kodusünnituse juhendile, kus on muuhulgas kirjas, et kodusünnitust võib osutada ainult terviseameti tegevusloaga ämmaemand.

Varasemaltki kodusünnitust propageerinud ämmaemand Moonika Tammel ütles Postimehele, et kohtuotsus tuleb oktoobris ning ta ei anna praegu kommentaare. «Praegu ei tea midagi ja üldiselt ei soovitatud ajakirjandusega üldse suhelda,» lisas ta.

Eile esitati Harju maakohtu kinnisel kohtuistungil Tammelile süüdistus nii raske tervisekahjustuse tekitamises kui ka tegevusloata ja keelatud majandustegevuses. Raske tervisekahjustuse eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral ette nelja kuni kaheteist aasta pikkuse vangistuse. Tegevusloata ja keelatud majandustegevuses süüdimõistmise korral võib oodata sünnituse juures viibinud ämmaemandat rahaline karistus või kuni kolmeaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles