Uuring: antibiootikumid suurendavad diabeediriski

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Uues populatsioonipõhises kontrollitud juhtudega uuringus oli antibiootikumide kasutamine seotud teise tüübi diabeedi riski suurenemisega.

Kopenhaageni Ülikooli Gentofte haigla diabeediuuringute keskuse doktorant meditsiinidoktor Kristian Hallundback Mikkelsen ja tema kolleegid avaldasid augustis vasava uuringu tulemused, vahendab Med24.

Kolme Taani registri andmed näitasid, et varasem kokkupuude antibiootikumidega oli seotud teise tüübi diabeedi tekkeriski suurenemisega 53 protsendi võrra. Need tulemused võivad tähendada, et antibiootikumidel on otsene põhjuslik seos teise tüübi diabeediga või et veel diagnoosimata diabeediga inimestel on suurem infektsioonide risk ja seetõttu kasutavad nad suurema tõenäosusega antibiootikume.

«Mõlemat tõlgendust toetab kirjandus ja need võivad olla täheldatud seoste põhjuseks,» ütles dr Mikkelsen.

Kliiniliselt lisavad need tulemused uue argumendi praegusele suunale antibiootikumide harvemaks ja kaalutletumaks kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles