Riigikogus moodustati HIV-ennetuse toetusrühm

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast
Toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Toetusrühma esimehe Vilja Savisaar-Toomasti sõnul on toetusrühma eesmärk teadvustada HIV epideemilist levikut Eestis ning elavdada sellesisulist debatti ja koostööd nii riigi kui ka kodanikuühiskonna tasandil.

«Selleks, et probleeme lahendada, tuleb esmalt nimetada asju õigete nimedega. Eestis on HIV-epideemia, sellel aastal on diagnoositud juba 182 uut nakatanut. Siinne olukord on võrreldes naaberriikide ja muu Euroopaga jätkuvalt üsna kurb,» ütles Savisaar-Toomast.

Aastate lõikes on uute nakatumiste arv küll kahanenud, kuid OECD ja Euroopa Liidu 2014. aasta raporti kohaselt oli Eestis 23,5 uut juhtumit 10 000 elaniku kohta. Euroopa Liidu vastav näitaja on 6,4, seega on Eestis uute nakatumiste arv ligi neli korda suurem. Soomega võrreldes on meil uute nakatumiste hulk pea kümme korda suurem.

«Suuresti on epideemia põhjuseks just inimeste teadmatus või tahtmatus end kontrollida ja ravida. HIV ravi hüvitab riik ning korrapärane ravimite tarbimine välistab viiruse edasikandumise sugulisel teel, sealhulgas HIV-positiivsete laste sünni,» selgitas Savisaar-Toomast.

Ta lisas, et tänase seisuga on HIV levik ületanud teatavad demograafilised barjäärid: riskigrupp ei ole enam vaid süstivad narkomaanid, vaid ka täiesti tavalised noored inimesed, kes lihtsalt enda jaoks kaitsmata seksuaalvahekorra riske ei teadvusta, ning taoline suhtumine ongi kõige ohtlikum.

Toetusrühma esimees on Vilja Savisaar-Toomast ning liikmed Andres Anvelt, Maire Aunaste, Dmitri Dmitrijev, Monika Haukanõmm, Igor Gräzin, Johannes Kert, Helmen Kütt, Madis Milling, Ivari Padar, Mihkel Raud, Andre Sepp ja Tanel Talve.

Toetusrühma koostööpartneriteks on sotsiaalministeerium, Riigikogu sotsiaalkomisjon, meditsiinivaldkonna esindajad, ravimiamet ja mittetulundusühingud nagu Eesti HIV-Positiivsete Võrgustik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles