Dringisõbrad eelistavad enda teadmata teistsugust menüüd

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokteilid
Kokteilid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

On täheldatud, et need, kes tarbivad rohkem alkoholi, vähendavad piima ja piimatoodete ning puu- ja köögivilja tarbimist.

Kindlasti on kaalu ohjamise ebaõnnestumise põhjuseks sageli alkohoolsete jookide tarbimine. Kuigi kõik teavad, et alkohol on toksiline aine, mis mõjub kahjustavalt kõigile kudedele ja organitele, ei reageerita sellele kuigi hasartselt, kirjutab Figuurisõbrad.

Alkohol sisaldab samuti energiat nagu toit. Peale selle on ta tihti ka hundiisu tekitajaks. Alkohol sisaldab energiat peaaegu samapalju kui rasv: rasv – 9 kcal/g, alkohol – 7 kcal/g.

Alkoholist saadav energia ei ladestu organismi rasvana, kuid sel on kaudne mõju: juues alkoholi kasutab organism alkoholi energia ära, aga toidust saadava energia ladestatab rasvana osaliselt maksa, osaliselt naha alla. Seega tarbides alkoholi, ladestub toidust saadav energia meie kehasse rasvana.

Oluline on teada ka seda, et klaasis on harva vaid alkohol ja vesi. Liköörid, magusad veinid, õlu sisaldavad veel ka rikkalikult suhkrut.

Samas ei sisalda alkohoolsed joogid toitaineid, vaid alkohol hoopis häirib normaalset vitamiinide ja mineraalainete imendumist ja ärakasutamist organismis.

Alkoholi kahjustav toime avaldub juba enne seda kui inimene jääb nähtavalt purju. Kui asendada osa toidust saadavast energiast alkoholiga, väheneb elukvaliteet tunduvalt ja toiduvalik muutub pigem rasvade ja rafineeritud süsivesikute kasuks. On täheldatud, et need, kes tarbivad rohkem alkoholi, vähendavad piima ja piimatoodete ning puu- ja köögivilja tarbimist.

Kuigi alkohol kahjustab tervist, arvatakse, et teatud määral on organismi kaitsev toime vaid veinil, õlu on neutraalse toimega ning kange alkohol lühendab eluiga. Just punases veinis olevad antioksüdandid (flavonoidid, tanniinid, polüfenoolid) võivad osutada tervisele positiivset toimet ja vähendada südamehaiguste riski.

Kuid sama toimet avaldavad organismile ka kiudaineterikas toit, küllastumata rasvhapped ja antioksüdantsed vitamiinid, millel puudub alkoholi toitainete imendumist takistav toime.

Kujutades ette ühte restoraniõhtut, mis algab ühe aperatiiviga ja õhtusöögi juurde veel kolm viskit jääga annavad 1/3 võipaki jao liigset energiat (440 kcal), mis moodustab naistel juba 20 protsenti kogu päevasest energiavajadusest.

Samuti tööpäeva lõpetuseks pubis sõbraga juttu vestes kaks kannu õlut annavad umbes 400 kcal. Dokumenteeritud soovitustes on öeldud, et päevasest energiahulgast ei tohi alkoholist saada üle 5 protsendi. Selleks on naistel näiteks üks pokaal kuiva veini.

Alkoholi tarvitamisel on märksõnaks mõõdukus või veel parem – võimalusel loobumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles