Kohv keerab kehakella enam kui poole tunni võrra

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijoogid
Kohvijoogid Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kohvi mõju uurinud teadlased nendivad taas, et kohvist saadud energia pole tasuta lõuna, sest juba üks topeltespresso keerab kehakella tagasi 40 minuti võrra.

John O'Neill Cambridge'is asuvast molekulaarbioloogia laboratooriumist jälgis kolleegidega järelduse tegemiseks 49 päeva vältel viit inimest, kirjutab Sciencemag. Kolm tundi enne nende harjumuspärast magamamineku aega anti uurimisalustele platseebo- või kofeiinitablette, milles leidus psühhoaktiivset ainet umbes sama palju kui kahes espressos.

Kehakella seisundi määramisel lähtuti iga poole tunni tagant võetud süljeproovides leidunud melatoniini hulgast. Hormooni melatoniini hulk hakkab hämardudes järjest kasvama, mis viib omakorda kehas uinumist soodustavate muutusteni – muu hulgas langeb kehatemperatuur ja hingamissagedus. Töörühm leidis, et kofeiini mõjul leidus melatoniini kehas kõige rohkem 40 minutit hiljem kui tavaliselt.

Eelnevate uuringute käigus on leitud, et end eluviisilt pigem öökullideks pidavad inimesed tarbivad rohkem kofeiini kui varased tõusjad. O'Neill oletab seetõttu, et nihe ööpäevarütmides võib olla mõnedel juhtudel tingitud just kohvi, tee ja muude sarnaste jookide ebasobival ajal joomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles