Vanemad saavad hakata tubakateadlikkust testima

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Tänasest saab teha tubakateadlikkuse testi, mille eesmärk on anda koolieelikute ja alglasside laste vanematele teadmisi ja juhtnööre, kuidas ennetada laste seas üha leviva suitsu, mokatubaka, e-sigareti ja vesipiibu proovimist.

Teavitusprogrammi Tark Vanem tubakatest kestab kaks kuud ja selle põhjal selgitatakse välja koolid, kus õpivad kõige teadlikumate vanemate lapsed, teatas siseministeerium. Vanemlusprogrammi eksperdi Rita Rätsepa sõnul on laste suitsetamine tänases Eestis erakordselt murettekitav, sest keskmiselt proovivad lapsed suitsu juba 12-aastaselt.

«15-aastastest õpilastest on suitsetanud koguni 69 protsenti tüdrukutest ja 75 protsenti poistest, mis on tunduvalt rohkem kui teistes Euroopa riikides,» sõnas Rätsepp ning lisas, et need arvud peaksid häirekella tööle panema eeskätt vanemate peas, sest viimaste uuringute järgi on sõltuvuskäitumine  seotud pigem vanemate, mitte sõprade eeskujuga.

Rätsepa sõnul on viimastel aastatel Eesti laste seas hüppeliselt tõusnud ka alternatiivsete tubakatoodete pruukimine, mille kasutamist on vanemate eest kerge peita, sest neil puudub tubakale iseloomulik ebameeldiv hais.

«Vesipiip, e-sigaret ja huuletubakas on iseäranis ohtlikud, sest tihti ostavad lapsed tubakapatju ja täitevedelikke kas internetist või nii-öelda hõlma alt, teadmata, kust need tegelikult pärit on või milliseid mürgiseid ained sisaldavad,» rääkis Rätsepp. Samas on uuringud näidanud, et võrreldes sigarettidega eraldub ühe vesipiibu tõmbamise seansi ajal organismi ligi saja sigareti koguses mürgist vingugaasi ning huuletubakas tekitab nikotiinisõltuvuse umbes neli korda kiiremini.

Lapsevanemad saavad testida oma teadmisi tubakast, selle mõjust lastele ja suitsetamise ennetamisest teavitusprogrammi Tark Vanem veebilehel tarkvanem.ee. Siseministeeriumi 5- kuni 11-aastaste laste vanematele suunatud kampaania kodulehekülg pakub teavet ka erinevate kasvatusstiilide kohta ning lisaks saab kogu aasta vältel ekspertide käest teema kohta tasuta nõu küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles