Ossinovski: arste ja õendustöötajaid riigireform ei puuduta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Õhtuleht/Scanpix

Valitsuse kavandatud riigireformi käigus plaanitakse koondada ligi 750 avaliku teenistuse töötajat, kõige suurema kärpe peab läbi viima sotsiaalministeerium, kes koondab enda haldusalast 235 inimest.

Haiglate juhid ja tervishoiutöötajad on avaldanud muret, et löögi alla võiksid sattuda ka haiglate töötajad. Tartu ülikooli kliinikumi juht Urmas Siigur pidas seda tänases Postimehe arvamusartiklis absurdseks: «Haigla töötajate koondamine saab tuua kokkuhoidu riigi eelarvele vaid siis, kui sellega langeb teenuse osutamise võimekus niisugusel määral, et haigekassa raha jääb kasutamata. Loodetavasti ei ole see valitsuse eesmärk.»

Haiglate liidu ja Pärnu haigla juht Urmas Sule nõustus Siiguriga: «Kui eesmärk on ellu viia riigireform, siis tervishoid ei tohiks olla esimene valdkond, kuhu pilgud suunata.»

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski hinnangul ei ole sotsiaalministeeriumi kohustus 235 inimese koondamiseks õiglane, kuid ministeerium on sellega siiski nõustunud: «Oleme arvestanud, et suurima haldusalaga ministeeriumina tuleb meil ka suuremad kärped ette võtta.»

Sotsiaal- ja tervishoiuteenuseid pakkuvate inimeste arv Ossinovski kinnitusel siiski ei vähene: «Arste ja õdesid ei ole plaanis koondada. Haiglad kuuluvad küll keskvalitsuse sektorisse, kuid nende teenuste järele on vajadus väga suur ning personali kärpimine ei oleks mõistlik. Arstide ja tugipersonali arv haiglates on praegu seatud eesmärkidele väga lähedal, samas puudus on jätkuvalt õendustöötajatest.»

Küll aga tasuks ministri sõnul haiglate töökorraldust parandada: «Tuleb üle vaadata, milliseid teenuseid on mõttekas ise pakkuda ja milliseid sisse osta. Paljud haiglad omavad näiteks enda pesumaja, samas kui seda teenust võiks ka erapakkujalt osta.»

«Üks haigla on juba vabatahtlikult teatanud, et neil on võimalik 15 inimese võrra oma personali vähendada,» lisas Ossinovski, «ma usun, et optimeerimise kohti leidub igas haiglas». Seda, millisest haiglast käib jutt, ei soovinud minister avaldada, kuid ütles, et tegemist on tugipersonali, mitte arstide koondamisega.

Haigekassa juhi Tanel Rossi hinnangul kasutatakse Eesti tervishoius raha juba niigi efektiivselt: «Siinne tervishoiusüsteem on kulutõhus ja järgib endale seatud põhimõtteid. Kuid tuleb arvestada, et elanikkond vananeb ja nõudlus tervishoiuteenuste järele kasvab.»

Sotsiaalministeeriumi eelarve 2016. aastaks on 3,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles