Laialt levinud liigesepreparaadid valude vastu ei aita

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu tulemused näitasid, et liigesepreparaadid glükosamiin ja kondroitiin ei vähendada liigesevalusid.
Uuringu tulemused näitasid, et liigesepreparaadid glükosamiin ja kondroitiin ei vähendada liigesevalusid. Foto: SCANPIX

Paljusid uuringuid kokkuvõtva analüüsi tulemused näitasid, et laialt Eestiski reklaamitud liigesepreparaadid ei täida oma peamist eesmärki – vähendada liigesevalusid.


Šveitsi Berni ülikooli teadlased vaatlesid metaanalüüsis kümmet uuringut aastatest 1994-2009. Valikusse olid võetud uuringud, kus oli osalenud vähemalt 200 patsienti. Kokku oli vaatluse all 3083 patsienti, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

«Glükosamiin, kondroitiin ja nende kombinatsioon ei vähenda liigesevalusid ega mõjuta liigesepilu kitsenemist võrreldes platseeboga,» kirjutasid Šveitsi Berni ülikooli teadlased Suurbritannia meditsiiniajakirjas British Medical Journal.

«Tervishoiuasutused ja tervisekindlustus ei peaks katma nende preparaatide kasutamise kulusid, samuti ei peaks alustama uute patsientide ravi nende preparaatidega,» seisis kokkuvõttes.

Tartu Ülikooli kliinikumi ortopeediakliiniku juhataja dotsent Aare Märtson ütles, et Šveitsi teadlaste uuring põhineb väga põhjalikul ja mitmekülgsel analüüsil, mis võimaldab autoritel teha ka väga jõulisi järeldusi. Siiski on autorid isegi viidanud mitmetele potentsiaalsetele vastuväidetele.

«Õige liigeskõhre hindamine saaks olla ainult eksperimentaalsetes uuringutes või et osa meta-analüüsi kaasatud uuringute patsientide osteoartroosi leid oli liialt vähene või liialt kaugeleulatunud, et valu vähenemise efekti hinnata või kõhre paranemist oodata,» ütles Märtson.

«Võrreldud uuringud olid erineva ülesehitusega ja nende tulemusi oli raske ühtlustada vaatamata põhjalikule uurimisprotokollile käesolevas töös,» lisas ta.

Käimas on ravimitööstusest sõltumatu glükosamiiniuuring, milles osaleb 600 inimest, tulemusi on oodata mitte varem kui aasta pärast. Märtsoni väitel on patsientide peal on kondroitiin ja glükoosamiin andnud hämmastavalt hea raviefekti.

«Tartu Ülikooli Kliinikumi ortopeedia osakonnas operatsiooni ootelehel olevatest patsientidest on ligi viiendik oma operatsiooni edasi lükanud põhjendusega, et kasutades nimetatud preparaate on nende liigese seisund paranenud,» ütles Märtson. «Kas see kõik on platseeboefekt, on raske öelda, tegemist on ju raske liigesekahjustusega patsientidega,» lisas ta.

Šveitsi teadlaste analüüsi üks järeldus kõlas niimoodi: need preparaadid ei ole inimesele ohtlikud, sest mõlemad ained on kehaomased.

Märtson märkis, et sellest lähtuvalt kavatseb ta ka edasipidi soovitada oma patsientidele kasutada kondroitiini ja glükosamiini osteoartroosi kompleksravis.

Aastail 2003-2008 tõusis glükosamiini ja kondroitiini läbimüük maailmas 60 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles