Tutvumisäpid Tinder ja Grindr võitlevad süüdistusega suguhaiguste levitamises

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutvumisrakenduste vastu suunatud kampaania paneb paari rakenduse ja suguhaiguse
Tutvumisrakenduste vastu suunatud kampaania paneb paari rakenduse ja suguhaiguse Foto: AIDS Healthcare Foundation

Tutvumisrakendusi Tinder ja Grindr on tervishoiuorganisatsioonide poolt süüdistatud seksuaalse riskikäitumise propageerimises.

Los Angeleses asuva peakorteriga ülemaailmne AIDS-i fond tellis Tinderi ja Grindr’i vastu suunatud reklaamikampaania, mille plakatid katavad nüüdsest suurlinna seinu, bussipeatuseid ja tänavaposte, teatab Medicaldaily.com.

«Asukohapõhised tutvumisäpid on milleeniumilaste pärusmaa, mis tähendab, et iga järgmine seksuaalne vahekord ja suguhaigus on kõigest paari sammu kaugusel,» selgitas AIDS-i fondi vanemteadur Whitney Engeran-Cordova kampaania vajadust.

Kampaania plakatitel on kujutatud nii hetero- kui homoseksuaalseid paare, kellest üks pool on tembeldatud Tinderiks ja tema paariline süüfiliseks või vastavalt Grindr’iks ja gonörreaks jne.

«Soovime seksuaalselt aktiivsetele inimestele – eriti noortele – meelde tuletada, kui lihtne võib olla suguhaigusesse nakatumine. Tutvumisäppidest tekkinud seksuaalvahekorrad on enamasti põgusad, kuid edasikanduvatel haigustel võivad olla pikaajalised tagajärjed,» lisas Engeran-Cordova.

Tinder saatis seepeale fondile kirja, milles nõudis plakatite eemaldamist ja leidis, et kampaania esitab nende firmast eksitava kuvandi ega ole reaalsusega kooskõlas.

«Süüdistustel ei ole absoluutselt mingisugust tõenduspõhja ning fond teeb seda teadlikult meie kahjustamiseks ja loodab, et seetõttu tulevad inimesed teie juurde rohkem HIV-teste tegema,» ütles Tinderi esindaja Jonathan Reichman LA Times’i andmetel fondile saadetud kirjas.

Ka Grindr on eemaldanud fondi reklaamid enda leheküljelt. «Oleme fondi võetud seisukohtadest väga üllatunud ning otsustasime nende reklaami näitamise peatada, et nendega omavahel sel teemal rääkida,» ütles Grindr’i esindaja LA Times’ile.

Hetkel ei leidu ühtegi teadusuuringut, mis tutvumisrakenduste seost suguhaiguste levikuga kinnitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles