Silmaoperatsiooni tehakse nüüd ka väikese nägemiskahjustuse korral

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prillid
Prillid Foto: Aime Jõgi.

Tartu Ülikooli Kliinikumi silmakliiniku juhataja professor Pait Teesalu sõnul on viimaste aastakümnetega oluliselt paranenud kirurgilise ravi tulemused, mistõttu edukalt opereeritakse üha väiksema nägemiskahjustusega silmi.


«Varem väikese nägemiskahjustusega patsiente ei lõigatud, vaid oodati haiguse süvenemist,» nentis Teesalu.

Tartu Ülikooli Kliinikumi silmakliinikus on viimase kümne aasta jooksul kolmekordistunud nii vastuvõttude kui operatsioonide arv. Et tänasel päeval asub silmakliinik endiselt vanas Kuperjanovi tänava hoones, siis takistavad selle juhi sõnul vastuvõttude arvu suurendamist hetkel nii ruumi kui inimeste puudus.

Operatsioone saab teha kõigil silma osadel, alustades silmalaugudest ja lõpetades silmapõhjaga. Silmalaugude plastika võib olla kas meditsiinilise või kosmeetilise näidustusega. Operatsioone tehakse ka näiteks pisarateede vigastuse või pisarakoti põletike korral. Opereerida saab kõõrdsilmsust.

Sarvkesta kirurgia hõlmab prillidest vabastavaid laserlõikusi ja sarvkesta siirdamisi. Katarakti ehk hallkae korral eemaldatakse tuhmunud lääts ja asendatakse see kunstläätsega. Glaukoomi korral tehakse silmarõhu alandamiseks silmasisesele vedelikule varuväljapääs.

Klaaskeha ja silma võrkkesta operatsioone tehakse näiteks diabeedi puhuse silmakahjustuse ja võrkkesta irdumiste korral. Ka silma võivad tekkida kasvajad ja silmadega juhtuda traumad, mis vajavad samuti kirurgilist ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles