Valga linnaametnik: enne vaktsineerimist võiks vereanalüüsi teha

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linna heakorra vanemspetsialist Marju Kants
Valga linna heakorra vanemspetsialist Marju Kants Foto: Heino Käos / Valgamaalane

Oma kogemuse põhjal kirjutas Postimehele Valga linnavalitsuse heakorra vanemspetsialist Marju Kants, kes usub, et vaktsineerimisele võiks eelneda tervisekontroll.

«Lugesin juhtumit vaktsineerimise kohta meie linna koolis. Tuleb kohe meelde omal nahal üle elatud juhus 1984. aastal: laps oli siis 1,5 aastane ning valmistusime tol ajal lasteaeda ja tööle minekuks. Tuli välja, et enne vaktsineerimist oli vajalik teha vereanalüüs, et veenduda lapse tervislikus seisundis ja selle ohutuses,» kirjutas Kants.

«Loomulikult vereanalüüsi ei tehtud ajutise asendava lastearsti poolt ning ise ei teadnud seda ka nõuda. Lapsel tõusis just õhtuti kehatemperatuur kõrgele, nii nädal aega järjest. Pöördudes piirkonna lastearsti poole, saatis ta laborandi koju vereproovi võtma, paari tunni möödudes tuli vastus kõrgest veresettest ning saadeti kiirabi meile järgi haiglasse minekuks. Arst kartis selle põhjal juba leukeemiat,» jätkas ta.

Pärast nädalast haiglasviibimist saadi verenäitajad korda: «Ei leitudki muud, kui et ehk oli organism mingi infektsiooniga nakatunud, mis veel polnud jõudnud väliselt avalduda, kuid organism reageerides vaktsiiniga sel ajal andis sellise tulemuse.»

Marju Kants usub, et ehk olnuks praegugi vajalik eelnev vereanalüüs: «Pisikud on juba liikvel ning polegi siis ime, et mitmed lapsed haigestusid. Isegi täiskasvanuna puugivaktsiini saades uuriti enne, kas tervis on ikka korras, kuid laste puhul poleks sellest ehk piisanud. Ehk on nüüdki põhjus samas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles