C-vitamiiniga seerumid – uus tase näohoolduses (1)

, Apotheka proviisor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundlik näonahk vajab erilist hoolitsust.
Tundlik näonahk vajab erilist hoolitsust. Foto: Apotheka / Shutterstock

C-vitamiin on üks kaasaja kosmeetikatööstuse superstaaridest, mis aitab hästi ennetada ja vähendada vananemise märke. Üha enam leiab nahka uuendavat C-vitamiini ka apteegikosmeetikast – erinevatest kreemidest, seerumitest ja maskidest.

C-vitamiinil on oluline roll kollageeni ja elastiini tootmisel nahas, tänu millele on nahk elastsem ning toonuses. C-vitamiini nimetatakse ka tugevaks antioksüdandiks. See tähendab, et organismis toimub pidev keemiliste reaktsioonide kulg, kus muu hulgas tekivad nn vabad radikaalid väliste keskkonnategurite (UV-kiirgus, õhusaaste) mõjul või organismi ainevahetuse tagajärjel. Vabade radikaalide kahjustus kasvab ühekülgse toitumisega, liigsöömisega, seoses suitsetamise või alkoholi tarbimisega, samuti vananedes ja haiguste tagajärjel. Põhiline kahju nahal väljendub selle enneaegses vananemises.

Liigse UV-kiirguse toimel tekib päevitus ehk pigment, melaniini kuhjumine nahas. Nahk ei suuda melaniini ühtlaselt jaotada ning tekivad pruunikad, vahel ka valged, pigmendilaigud. Kahjulik UV-kiirte mõju nahale ei teki mitte ainult päevitades, vaid ka peegeldusena. Kõige intensiivsem UV-kiirte peegeldus toimub lumelt (85%), seejärel liivalt (25%), veepinnalt (20%) ning isegi ka murult (10%). Siinkohal on oluline roll C-vitamiinil, et aeglustada melaniini moodustamist ning seeläbi ühtlustada nahatooni.

Ennetab vananemise ilminguid

C-vitamiiniga tooteid võivad kasutada kõik, kes tunnevad, et nahk on väsinud, tuhm ning vajab turgutust. Kindlasti sobivad C-vitamiiniga näohooldustooted kroonilistele suitsetajatele, kuna nikotiin takistab organismis suurel määral C-vitamiini omastamist ning seetõttu on nahk tuhm ning naha vananemise ilmingud tekivad kiiremini. On teada, et C-vitamiini vajadus on suitsetajatel suurenenud isegi kaks korda võrreldes mittesuitsejatatega ja seetõttu on soovitatav ka C-vitamiini suukaudne lisamanustamine annuses 250mg päevas.

Hädavajalik pigmendilaikude korral

Dermatoloogiliselt peetakse eriti tähtsaks kasutada C-vitamiini sisaldavaid tooteid toetava hooldusena naha hüperpigmentatsiooni korral, kuna tänu C-vitamiinile väheneb melaniini moodustumine nahas ning selle ebaühtlane jaotumine, mille tulemusena ühtlustub ka nahatoon. Pigmendilaikude korral on kindlasti oluline aastaringselt kasutada ka tugevama kaitsefaktoriga (SPF 30) päeva- või päikesekaitsekreemi.

Seerumid on kreemidest kangemad

C-vitamiini sisaldavate toodete kasutamine pole tingimata ajaliselt piiratud ning soovi korral võib neid kasutada ka aastaringselt, kui on tunne, et nahk on väsinud ja vajab turgutust. Kõige kontsentreerituma C-vitamiini sisaldusega tooted on seerumid, mis sobivad tavapärase hoolduse täiendamiseks ja tõhustamiseks ning neid on soovitatav kasutada kuurina vaid paar korda aastas. Seerumite näol on sageli tegemist kosmeetikafirmade lipulaevaga, mille tootmisel kasutatakse kõrgtehnoloogiat, püüdes välja töötada uuenduslikke toimeaineid ning tehes põhjalikke uuringuid.

Apotheka tootevalikust leiab Sesderma C-vit Liposomal seerumi, Novexpert Radiance C-vitamiini näoseerumi, Novexpert Instant pinguldava seerumi, It's Skin VC Effector C-vitamiini seerumi ja Babe Vitance Anti-Ox Radiance kontsentraadi.

Seerumeid kasutatakse reeglina ühekuise kuurina, misjärel jätkatakse sarnase toimega, kuid nõrgema koostisega päeva- ja öökreemide kasutamist. Pikaaegsel ja sagedasel tugevatoimeliste toodete kasutamisel tekib nahal harjumus toote järele, mis omakorda kutsub esile selle, et soovitud efekt enam ei avaldu.

Väiksema toimeaine sisaldusega kreeme – Sesderma näokreemi ja silmaümbruskreemi, Babori pinguldavat Vitamin Ace kehakreemi ning Babe Vitance Anti-Ox niisutavat kreem-geeli – võib kasutada aastaringselt. Ka C-vitamiini sisaldavaid teisi näohooldusvahendeid – näiteks Babe Vitance Anti-Ox Detox näopesugeeli, Sesderma C-vit Radiance Revitalizing näomaski – võib kasutada pikemat aega.

Seerumeid kantakse kindlasti eelnevalt hoolikalt puhastatud nahale. Väike kogus toodet tuleks kanda näole ja kaelale, lasta imenduda ja seejärel kanda nahale sobiv näokreem. Üldiselt soovitatakse seerumeid ja toitvaid kreeme kasutada õhtuti, kuna nahal on samuti oma ööpäeva rütm, kus teatud valgud nahas töötavad vaid öösel, teised jälle päeval. Öösel toimub intensiivsem naha toitainete omastamine ning seetõttu ongi eraldi kreemid nii päevaseks kui öiseks kasutamiseks.

Miks mitte lihtsalt C-vitamiini tablett?

Seespidiselt kasutatav C-vitamiin omab organismis väga mitmekülgset rolli ning on kindlasti olulisel kohal ka väsinud naha turgutamisel, seega paar korda aastas võib teha ka seespidiselt C-vitamiini kuuri. Seejuures on ka suukaudselt manustatavad C-vitamiini preparaadid erinevad, tavapäraste kõrval on näiteks järk-järgult vabaneva toimeainega preparaat Lamberts Vitamiin C Prolong ja spetsiaalselt tundliku maoga inimestele mõeldud Lambertsi C-vitamiin. Kuid ennekõike tuleks väsinud ja tuhmi naha korral kasutada C-vitamiini sisaldavaid kosmeetikatooteid, kuna tänapäeva kõrgtehnoloogilise arengu foonil on sellised tooted võimelised andma juba silmaga nähtava tulemuse.

Mis vahe on erinevatel C-vitamiini sisaldavatel nahahooldustoodetel?

Kuna C-vitamiin on vesilahustuv ühend ja väga ebapüsiv ning oksüdeerub kergelt nii hapniku kui temperatuuri mõjul, on olnud väga keeruline seda nahahooldustoodetesse lisada. Seetõttu on C-vitamiiniga tooted hakanud alles viimastel aastatel kosmeetikasarjadesse jõudma, ehkki selle vitamiini kasulikud omadused on juba ammu teada-tuntud.

Erinevad kosmeetikasarjade tootjad on leidnud erinevaid viise, kuidas C-vitamiini stabiliseerida. Tänapäeval on tähtis, millises vormis C-vitamiini toodetes kasutatakse, et tagada maksimaalne toime. Kõige uuenduslikumad on nanotehnoloogilised ja liposomeeritud tooted. Leida võib ka pulbervormis C-vitamiini, mille aktiivsuse säilimine on kindlustatud õhukindla pakendiga, pulber segatakse seerumiga alles seerumi pakendi avamisel.

Näiteks Apotheka apteekides müüdava sarja Sesderma C-VIT enamikes toodetes on kasutatud nanotehnoloogilist C-vitamiini – see tähendab, et olulised aktiivained on peidetud nn transportijatesse, mis vabastavad oma aktiivained pärast nahka imendumist, mõjutades seeläbi tõhusamalt naharakkude toiminguid.

Erinevatel kosmeetikatootjatel on C-vitamiini sisaldavaid ampulle ja kapsleid, mida saab kasutada ühekordse doosina. Ampullidesse pakendatakse väga väike kogus (u 2-7 ml) lühikese säilivusajaga toodet. C-vitamiini seerumid, kreemid ja ampullid on tavaliselt läbipaistmatus pakendis just seetõttu, et vältida C-vitamiini lagunemist valguse toimel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles