Video: mida teha, kui keegi su kõrval kokku kukub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets näitab, kuidas inimene peaks käituma olukorras, kui keegi tema kõrval kokku kukub ja teadvuse kaotab.

«Kurb statistika näitab seda, et enamasti ei oska kõrvalseisjad äkksurma tekkimisele enne kiirabi saabumist adekvaatselt tegutseda – tulemuseks on potsentsiaalselt päästetavate inimeste suremine,» märkis Lõuna-Eesti piirkonda teenindava Tartu Kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets.

Tema sõnul on uuringud näidanud ka seda, et elustamise ajal tehakse südamemassaaži liiga pehmelt, mistõttu on selle juures kõige olulisem korralik rütm, või siis üldse kardetakse elustamist teha. «Öeldakse, et kuskil 40 protsendil juhtudest, kus inimene saab äkksurma, säilib tal algselt mingisugune hingamisliigutus – mis ajabki meid segadusse, sest ta ju hingab,» nendib Laugamets. Siiski tuleks tegutsema hakata kohe, kui selgub, et tegemist on ebakorrapärase hingamisega.

Täna on üle-euroopaline südame taaskäivitamise päev, mis tuletab inimestele meelde elementaarseid südame elustamise võtteid. Äkksurma all mõistetakse surma, mis on mitte-eeldatud, suhteliselt hea tervise foonil, olukorda, kus inimene võiks elada, aga ta sureb ära.

Vaata lähemalt videost, kuidas sellises olukorras käituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles