Ebola viirus püsib spermas kuni üheksa kuud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniuuringud
Meditsiiniuuringud Foto: SCANPIX

Uued uuringutulemused kinnitasid, et Ebola viirus võib püsida spermas mitu kuud pärast patsiendi taastumist haiguse eluohtlikest sümptomitest.

Veebis avaldatud ajakirja New England Journal of Medicine aruande kohaselt sisaldasid mitu Sierra Leones Ebola viirushaigusega patsientidelt võetud proovi viirusosakesi kuni üheksa kuud pärast viiruse ilmnemist, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

«Nende uurimuste peasõnum on see, et ellujäänud, nende elukaaslased ja pered peavad veel kaua aega pärast Ebola viiruse puhangute lõppemist arvestama ning tegelema tohutute katsumustega, mis nõuavad järgneval 6–12 kuul tugevat riiklikku ja rahvusvahelist toetust,» sõnas Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) pressiesindaja Margaret Harris uudisteportaalile MedPage Today.

Sierra Leone linnas Freetownis asuva Connaughti haigla arstiteaduste doktor Gibrilla Fadlu‑Deen ja tema kolleegid tegid nimekirja sajast üle 18-aastasest viiruse üle elanud mehest, kellel oli diagnoositud Ebola viirushaigus kaks kuni kümme kuud enne uuringu algust. Analüüsi kaasati neist 93.

Uurijad leidsid, et seitse kuni üheksa kuud pärast Ebola viirushaiguse ilmnemist analüüsitud 43 mehest 11 (26 protsendi) spermas leidus ikka veel tuvastataval määral viirust.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles