Piimateadlane rõhutab piima asendamatuid omadusi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mari Luud/Õhtuleht

Toiduliit kutsub kõiki üles jooma päevas vähemalt kaks klaasi Eesti «valget kulda» ehk piima. Piima joomise vajalikkust on alati rõhutanud ka piimateadlane Tiiu-Maie Laht, kes esitas fakte, mille poolest Eesti piim ja piimatooted asendamatud on.

1. Eesti on maailmas üks paremini piimatootmist ja selle valmimise tehnoloogilist protsessi kontrolliv maa. Meie kliima on piisavalt ebasoodne halbade bakterite tekkeks, mistõttu on Eestis ka hea looduslik keskkond piima kõrgeks kvaliteediks.

2. Piim sisaldab kõiki organismi kasvamiseks vajalikke toitaineid. Piim on evolutsiooni käigus looduse poolt loodud toit, mis sisaldab kõiki organismi kasvamiseks ja toimimiseks vajalikke toitaineid, süsivesikuid, valke, lipiide, mineraale ning vitamiine.

3. Piimavalgud, mida on lehmapiimas 3-4 protsenti, sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid. Aminohapetest on piimavalkudes eriti rohkesti lüsiini, mida näiteks teraviljas, teraviljatoodetes ja pähklites esineb napilt.

4. Piim sisaldab immuunsüsteemile asendamatut piimasuhkrut. Piimasuhkur on hädavajalik inimese immuunsüsteemi arenguks ja keha mikrofloora reguleerimiseks. Kuna piimasuhkrut ei saa mujalt toidust, siis on väga oluline vedelate piimatoodete olemasolu toidusedelis. Siinkohal tuleb mainida, et valminud juust ei sisalda piimasuhkrut.

5. Piim on tõhus töövõime taastaja. USA spordifüsioloogide uuringud näitavad, et organism taastub pärast sportlikku sooritust näiteks šokolaadipiima abil paremini kui spordijookidega. Põhjuseks arvatakse olevat piima tugevam toime keha glükogeenivarude taastumisele ja piima rasvasisaldus.

6. Piima joomine tagab terved luud. Kui kasvueas polnud toidus piisavalt mineraale, sealhulgas kaltsiumi, on mineraalide tagavara hilisemas eas väiksem ning luud on sellevõrra hapramad. Kuna inimene omastab toorpiimas leiduvat kaltsiumit kõige kergemini, on piim üks tõhusamaid luukoe tugevdajaid.

7. Piimatoodetel on hambaauke ennetav toime. Piimavalk koos kaltsiumi ja fosfaadiga hoiab ära hammaste kõvakudede pehmenemise, mis kaasneb sageli suhkru ületarbimisega.

8. Taimsed piimad ei ole võrreldavad loomse piimaga. Seemnete ekstraktidel ei ole midagi ühist piimaga -  soja-, kaera- ja mandlipiim sisaldavad küll mõningaid toitaineid, kuid nende mitmekesisus ja kogused pole piimaga võrreldavad.

9. 50 aastat tagasi piimaallergiat ei olnud. Kuna piima koostis pole tänaseni muutunud, siis võib väita, et allergia põhjuseid ei tasu otsida piimast, vaid pigem inimese organismi muutumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles