Ossinovski: pagulased ei too massiliselt nakkushaigusi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased Ungari-Horvaatia piiril.
Pagulased Ungari-Horvaatia piiril. Foto: SCANPIX

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kinnitas, et vastupidi üldlevinud arusaamale ei too pagulased Euroopasse tundmatuid ja ohtlikke nakkushaigusi.

Raivo Põldaru (EKRE) tundis riigikogu infotunnis huvi, kuidas Eesti valmistub kohtumiseks pagulasmaadelt saabuvate tundmatute viirustega, mille kohta pole infot isegi Maailma Terviseorganisatsioonil.

Ossinovski vastas, et pagulased ei too kaasa massiliselt tundmatuid haigusi. «Hoolimata üldlevinud arusaamast, justkui tooksid pagulased oma päritoluriigist kaasa massiliselt tundmatuid ja ohtlikke nakkuhaigusi, ei ole see tegelikult üldiselt tõendust leidnud. Ka Maailma Terviseorganisatsioon hindab pagulaste rändega kaasnevate eksootiliste nakkukshaiguste sissetoomise riski üsna madalaks,» sõnas minister. «See ei ole nende hinnangul suurem kui tavapäraste reisijate puhul.»

«Viimastel kuudel on Euroopasse saabunud kümneid tuhandeid pagulasi, küll aga ei ole seejuures kaasnanud erakordset nakkushaiguste sissetoomist. Teiste Euroopa Liidu riikide senise kogemuse põhjal on teada, et enamjaolt esineb pagulastel nakkushaigusi, mis levivad ka Euroopas ning osa neist on põhjustatud põgenike halbadest elamistingimustest, mitte millestki muust,» täpsustas Ossinovski.

Samuti märkis ta, Eestis on kokku lepitud, et kõik pagulased läbivad tervisekontrolli ja kui neil on nakkushaigusi, siis need ravitakse kiiresti välja. 

Eestis on pidev valmisolek nakkushaiguste raviks. Kokku on nakkushaiguste raviks olemas 157 voodikohta, nende hõivatus on keskmiselt 65 protsenti, seega on kapiisav varu. «Pädevuskeskusteks nendes teemades on meil Lääne-Tallinna Keskhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, kus ka ööpäevaringne valve on tagatud,» lausus Ossinovski.

«See valmisolek diagnostikaks ja raviks peabki olema pidev, ja ongi, kuna reisimine, ka Eesti inimeste reisimine teistesse riikidesse, on üsna aktiivne,» lisas Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles