Spordiarst soovitab: piim kui tõhus spordijook

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli spordibioloogia ja füsioteraapia instituudi professor Vahur Ööpik soovitab toidulisandid ja spordijoogid asendada looduslikuma alternatiiviga, nimelt piimaga.

Piim aitab taastada organismi veetasakaalu treeningu järel

Higieritus treeningul ja võistlustel ületab enamasti samaaegse veetarbimise, mistõttu on veevaegus organismis pingutuse lõppedes tavaline nähtus. Veevaegus võib häirida organismi talitlust, vähendada töövõimet ja treeningu tulemuslikkust. Harrastussportlaste hulgas tehtud uurimus näitas, et kui pärast treeningut juua piima, taastusid organismi veevarud viie tunni möödudes täielikult tööeelsele tasemele. Seevastu vee ja spordijoogi tarvitamise puhul ilmnes umbes 0,6-liitrine veedefitsiit. Piima paremad veetasakaalu taastavad omadused on seletatavad piima suurema summaarse elektrolüütidesisaldusega (Na+, K+, Cl-).

Piim tagab töövõime parema taastumise pärast rasket koormust

Noorte jalgratturite uuringus sõitsid sportlased esmalt veloergomeetril nii kaua kui suutsid ning jõid seejärel spordijooki või šokolaadipiima. Nelja tunni möödudes järgnes teine katse. Šokolaadipiima tarvitanud pidasid sportlased vastu keskmiselt 32 minutit. Vee- ja süsivesikuvarude taastamiseks mõeldud spordijooke tarbides aga vastavalt 23 ja 21 minutit. Töövõime paremat taastumist šokolaadipiima mõjul seostasid uurijad piima tugevama keha glükogeenivarusid suurendava toimega. Saavutusvõime efektiivsemale taastumisele aitas tõenäoliselt kaasa ka piima kõrgem rasvasisaldus.

Piim aitab taastuda lihaste kahjustustest

Jalgpallurite ja teiste pallimänguga tegelevate sportlastega tehtud uuringud on näidanud, et piima või šokolaadipiima joomine mitte vaid ei alanda lihaskahjustuste markerite taset veres, vaid kiirendab ka töövõime taastumist suurte koormuste järel. Piima ja šokolaadipiima positiivne mõju taastumisprotsessidele on ilmselt seotud piimavalkude ning jookides sisalduvate süsivesikute stimuleeriva toimega lihasvalkude sünteesile pärast suurt koormust.

Piim suurendab jõutreeningu efektiivsust

Lihaste jõu suurenemine jõutreeningu tulemusena tuleneb suures osas lihasvalkude sünteesi intensiivistumisest. USA spordifüsioloogide uurimistöö on tõestanud tavalise rasvavaba joogipiima suuremat võimet stimuleerida ühekordse jõutreeningu järgsel taastumisperioodil lihasvalkude sünteesi kui seda suudavad teha süsivesikujoogid või sojavalkudel põhinevad toidulisandid.

«Need teaduslikud andmed näitavad, et piim ja šokolaadipiim on tõhusad vahendid, mis sobivad joogiks nii vastupidavuse kui jõu arendamisele suunatud treeningul,» tõdes Ööpik. Piima positiivne mõju taastumisele ja treeningu efektiivsusele võib olla märgatavalt suurem kui spordijookidel, rääkimata veest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles