20 aastat kanepiuuringuid: sõltuvus ja õnnetused ei ole müüt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi põhjustatud tervisekahjud ei ole müüt
Kanepi põhjustatud tervisekahjud ei ole müüt Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kokkuvõtvast uuringust selgub, et kanep on paljude tervisekahjude otsene põhjustaja, mitte üks riskifaktoritest.

Tänavu avaldatud Suurbritannia ja Austraalia teadlaste uuringu «What has research over the past two decades revealed about the adverse health effects of recreational cannabis use?» eesmärk oli kanepi terviseriskidele antud hinnangute võrdlemine alates 1993. aastast kuni 2013. aastani.

20 aasta jooksul on uuringud tõestanud, et kanepijoobes autojuhtimine kahekordistab liiklusõnnetuste riski ning ühel kümnest regulaarsest kanepitarvitajast kujuneb sõltuvus.

Kui juba 1993. aastal tuvastati laborianalüüsidest, et kanepijoove vähendab reaktsioonikiirust, info töötlemise võimet, koordinatsiooni, kehamotoorikat, tähelepanu- ja jälgimisvõimet, siis hilisematel aastatel sai kinnitust ka nende nähtuste häiriv mõju autojuhtimisele. Viimase kümnendi jooksul leidis tõestust liiklusõnnetuste riski kahekordistumine kanepijoobes juhtimisel.

Lisaks kahekordistab kanepi tarvitamine teismeeas koolist väljakukkumise tõenäosust ning kognitiivsete ja psühholoogiliste häirete väljakujunemist täiskasvanueas.

Kinnitust on leidnud ka metaanalüüsid, mille kohaselt kanepit suitsetavatel naistel sünnivad suurema tõenäosusega alakaalulised ja/või enneaegsed lapsed

Regulaarset kanepitarvitamist seostatakse tugevalt ka soodumusega proovida teisi ebaseaduslikke narkootikume. Antud seosed esinesid läbivalt kõigis usaldusväärsemates ja pikaajalisemates uuringutes.

Selle põhjal järeldasid teadlased, et kanep on mainitud tervisekahjude otsene põhjustaja, mitte üks paljudest riskiteguritest.

Samas ei saa 20 aasta uuringute põhjal kindlalt väita, et just kanep suurendab hingamisteede ja südame-veresoonkonna haiguste esinemist, sest valdav osa kanepitarvitajatest suitsetavad ka tavatubakat.

Epidemioloogilise kirjanduse põhjal võib seega üsna kindlalt väita, et kanep suurendab õnnetuste esinemise riski ning tekitab sõltuvust. Lisaks leidub piisavalt pikema aja jooksul kogutud tõendeid selle kohta, et kanepi tarvitamine seondub madala vaimse võimekuse ja psühholoogiliste häirete esinemisega.

Ülevaate koostasid Londoni Kings College’i, Austraalia New South Wales’i ja Queenslandi ülikoolide ja Herstoni kliiniliste uuringute keskuse teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles