Euromonitor: Eesti on aastaks 2021 alkoholile enim kulutav riik

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholile kulutatakse Eestis järjest enam raha
Alkoholile kulutatakse Eestis järjest enam raha Foto: Liis Treimann

Värske prognoos viitab, et eestlased kulutavad alkoholile järjest enam raha.

Euromonitori andmetel edestab Eesti aastaks 2021 Soomet, Šveitsi, Norrat ja Uus-Meremaad alkoholile kulutatud rahasummas elaniku kohta ning hoiab esikohta vähemalt 2030. aastani.

Kas teadsid?

  • Aastal 2013 kulutati enim raha elaniku kohta alkoholile Soomes, mis tegi aastas  745 eurot. Samas suurusjärgus kulutasid veel Šveits, Norra, Uus-Meremaa ja Eesti.
  • Eesti tarbijate kogukuludest läks alkoholi ostmiseks 2013. aastal 6,5 protsenti, maailma keskmine oli 1,5 protsenti. Venemaal ja Valgevenes oli see vastavalt 5,8 ja 5,5 protsenti, Lätis ja Leedus 5,3 protsenti.
  • Aastatel 2008-2013 kasvas alkoholitarbimine elaniku kohta kõige kiiremini Hong Kongis, kasvades tervelt 201 protsenti. Rahalised kulutused kasvasid seal 80 eurolt 287 euroni inimese kohta aastas.
  • Indias kulutati 2008. aastal elaniku kohta 7,4 eurot, aastaks 2013 langesid kulutused 5,6 euroni. Indias on «mürgitavate jookide» tarbimine põhiseadusega keelatud ning sel ajavahemikul karmistati kontrolli veelgi.
  • Kulutused alkoholile elaniku kohta on enamasti riigi alkoholipoliitika otsene tagajärjg. Lisaks seadusandlusele mõjutavad alkoholi tarbimist riigiti ka sissetulekute tase, tarbimisharjumused ja demograafilised trendid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles