Laste diabeeti haigestumine on hüppeliselt kasvanud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas asuv eralasteaed Memme Musi on üks vähestest lasteaedadest, kus võetakse avasüli vastu ka diabeeti põdevad lapsed.
Tallinnas asuv eralasteaed Memme Musi on üks vähestest lasteaedadest, kus võetakse avasüli vastu ka diabeeti põdevad lapsed. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti laste ja noorte diabeediühingu juhataja Kristi Peegli sõnul on viimasel paaril aastal Eesti laste 1. tüübi diabeeti haigestumine hüppeliselt kasvanud.
 


See viimase paari aasta kurb trend vajab Peegli sõnul nii riigi, arstide, lasteaiakasvatajate ja õpetajate kui ka lastevanemate senisest oluliselt suuremat tähelepanu.

Diabeeti haigestunud laps peab saama kiiresti võimalikult kõrgetasemelise meditsiinilise toe, leidma mõistmist lasteaias ja koolis. Nii on diabeedilapsed tulevikus ühiskonna täisväärtuslikud liikmed, mitte erinevate haigusega kaasnevate tüsistuste tõttu täiendav koormus Eesti sotsiaalsüsteemile.

Täna on Tallinnas Mustpeade majas laste ja noorte diabeedile pühendatud konverents «Diabeediga on vaja tegeleda. Täna!». Konverentsil räägitakse diabeedilaste tänasest olukorrast ja lähituleviku vajadustest. Konverents toimub Maailma Diabeedipäeva raames.

Kõne all on sotsiaalabi võimalused diabeediga, hariduslike erivajadustega õpilaste hakkamasaamine haridussüsteemis, diabeedilapse turvalise argipäeva mudel lasteaias ja koolis.

Soomes, Espoo Tapiolan tervisekeskuses töötav Eesti rahvusest diabeediõde Tiiu Aug teeb ettekande ravitarvikute kättesaadavusest Soomes ja sellest, kui palju kordi odavam on ennetada diabeedi tüsistusi kui neid tagantjärgi ravida.

Peale ettekandeid toimub ümarlaud, kus arutatakse, kuhu Eesti diabeedipoliitikas on vaja lähiajal jõuda, et laste tervis oleks hoitud ja kaitstud pikaks ajaks. Õhtu lõpeb kell 19 algava heategevusliku kontserdiga Helin-Mari Arderi Triolt, millega kogutakse toetusi eralasteaia Memme Musi diabeediga laste spordi-ja huvitegevuse toetuseks. Konverents ise algab kell 16.

Konverentsi ja projekti «Parem elukvaliteet ja võrdsemad võimalused diabeedihaigetele lastele ning noortele» toetab vabaühenduste fond, mida rahastavad Norra, Island ja Liechtenstein Avatud Eesti Fondi vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles