Vaata, kui palju liha soovitatakse praegu eestlastel süüa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ametlikud toitumissoovitused manitsevad juba ammu lihaihmuga piiri pidama.
Eesti ametlikud toitumissoovitused manitsevad juba ammu lihaihmuga piiri pidama. Foto: SCANPIX

Täna avalikustas WHO uuringu, mille kohaselt kujutab punase liha söömine tõsist terviseriski. Tervise arengu instituudi koostatud Eesti ametlike toitumissoovituste kohaselt tuleks toidugrupist kala-linnuliha-liha-muna  eelistada kala, linnuliha ja taist liha.

Lihatoodete, näiteks vorsti, viinerite ja singi tarbimisega tuleks olla mõõdukas ning jälgida nende puhul pakendilt toote liha-, rasva- ja soolasisaldust. Kala võiks süüa vähemalt kolm korda nädalas. Linnuliha soovitatakse 2/3 kõikidest lihaportsjonitest, punast liha soovitatakse 1/3 kõikidest lihaportsjonitest.

Linnulihas ja lihas on organismile soodne aminohapete vahekord ja piisavalt asendamatuid aminohappeid, palju B-grupi vitamiine, kaaliumi, fosforit ja hästi omastatavat rauda. Lihas leiduvate rasvade koostises sisaldub üsna palju küllastunud rasvhappeid, mille saamist peaks piirama. Valida tuleks sellist liha, kus ei ole silmaga nähtavat rasva.

Erinevaid tooteid lihast ja linnulihast võiks tarvitada väiksemates kogustes ja harvem, kuna nad tihtipeale sisaldavad päris palju soola ja/või rasva. Rasv esineb sellistes toodetes tihti varjatud kujul ehk peitrasvana, st ei ole silmaga nähtav, nt viinerite-vorstide rasvasisaldus on keskmiselt 20 protsenti. Samuti on lihatoodete soolasisaldus tihti 2–3 grammi 100 grammi toote kohta.

N-ö keskmine eestlane võiks süüa päevas 3-4 portsjonit liha/kala/muna.

Toidugrupp kala-(linnu)liha-muna: liha

(Portsjoni ligikaudne suurus)

Liha

35 g* kuumtöödeldud sea-, veise-, lamba- või vasikaliha

30 g* kuumtöödeldud hakkliha, kotlette, pihve, frikadelle vm

50 g* kuumtöödeldud põdra- või põhjapõdraliha

40 g* kuumtöödeldud jänese- või metssealiha

* üks tikutoosisuurune tükk kuumtöödeldud liha kaalub umbes 25-30 grammi

Lihatooted

50 g sinki (1 viil = 10–15 g)

Selles grupis olevaid tooteid võib tarvitada kuumtöödeldud liha asemel, kuid teha seda harva (eelistada tavalist kuumtöödeldud (linnu)liha).

30 g keeduvorsti (1 viil = 10–20 g),

viinereid (1 väike viiner = 25–30 g), sardelle, grillvorsti (1 vorst = ca 100 g),

sinkvorsti (1 viil = 10–15 g);

lihakonservi (1 spl = 15 g)

20 g suitsuvorsti, salaamit (1 viil = ca 3–10 g)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles