Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) raporti hinnangul on töödeldud liha söömine tervisele kahjulik ja võib tekitada soolevähki. Kuigi ka Eesti teadlased ütlevad, et seos on tõesti olemas, siis risk sellest haigestumisega on väga väike ning liha võrdlemine suitsetamise kahjulikkusega on kohatu.
Eesti teadlased WHO raportist: risk liha söömise tõttu vähki haigestuda on väga väike
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikoolis igapäevaselt toidu kvaliteeti ja ohutust analüüsiv professor Tõnu Püssa tutvus raportiga ja on selle suhtes pigem kriitiline, öeldes, et «siin on tekitatud ilmselt väike torm veeklaasis», vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».
Rakubioloogia professor Toivo Maimets ütles, et WHO raportis näidati tõepoolest, et on olemas seos töödeldud liha tarvitamise ja teatud vähi puhul, seda eelkõige koolonikasvajaga, kuid see tõenäosus või see seos on tema sõnul väga väga väike.
Maimetsa sõnul võib arvata, et kogu maailmas langeb töödeldud liha tarvitamisest vähki 34 000 inimest, samal ajal tubakas tapab miljon aastas - lihtsalt raport paneb need asjad nüüd ühte klassifikatsiooni, aga mõju on täiesti erinev.