Kodune hamba plommimine – mõistlik või mõttetu?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste ravimisel tasuks usaldada arste.
Hammaste ravimisel tasuks usaldada arste. Foto: SCANPIX

Ühte Eesti apteeki on tulnud müügile kodune hambaravi komplekt. Kes ja mis tingimusel seda kasutada võiksid, uuris Postimehe terviseportaal.

«Üldiselt hambaarst sellist komplekti heaks ei kiida, sest sellest võib kokkuvõttes rohkem kahju kui kasu sündida,» ütles hambaarstide liidu juht Marek Vink.  Ta selgitas, et kui täidis hambast välja tuleb, siis on selleks ka põhjus. Tavaliselt on tegu hambaluu mädanemise ehk kaariesega. «Aga kodus enne pöidlaga täidismassi hambasse surumist ju hammast sellest põletikuollusest ära ei puhastata. Nii pannakse hambaauku tropp, mida võib võrrelda kääriva veinipudeli korkimisega,» ütles Vink.  

Juhul kui sellise ajutise korgiga mõne nädala jooksul professionaali poole ei pöörduta, võib arsti sõnul mädasurve hambajuurekanalisüsteemi kaudu lõualuusse tungida. «Kokkuvõttes võib iseenda «hambaravi» isegi eluohtlik olla,» rääkis Vink.

Arst sõnas, et kuna tegu on esmaabikomplektiga, siis sellisest niiskuse toimel tahenevast täidismaterjalist võib teatud juhtudel ka kasu olla. «Näiteks kui hambas olevat temperatuuri- või magusatundlikku kahjustust on vaja väliskeskkonna tegurite eest ajutiselt kaitsta,» sõnas ta.    

Ta lisas, et antud juhul oleks paslik murda ka üks müüt. Nimelt arvavad inimesed, et hambaid peabki regulaarselt «plommima». «Aga kunstlik materjal hamba sees pole ju üldse loomulik,» rääkis hambaarst. Ta selgitas, et looduses parandab hammas ennast ise ehk algav kaariesekahjustus taasmineraliseerub, kui haiguse põhjustaja kõrvaldada.

Kaariesehaiguse põhjus on suus happelist keskkonda tekitav mikrofloora, mis on suhu vohanud hambavaenuliku toitumise tagajärjel. «Sõbralike bakterite suhu kasvatamiseks pole vaja teha midagi  muud, kui pidada toidukordade vahel vähemalt kolme- kuni neljatunniseid pause ehk järgida suhkrukella põhimõtet,» pani ta inimestele südamele. Ta toonitas, et ka hambaarsti asetatud täidise kõrvalt mädaneb hammas ära ja täidis «kukub» välja, kui ei võeta kontrolli alla kaariesehaiguse põhjust.

Foto: Lugeja foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles