Dubai muutub juba sajandi lõpuks elukõlbmatuks

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärsia lahe piirkonda tabab kliimamuutus kõige raskemalt
Pärsia lahe piirkonda tabab kliimamuutus kõige raskemalt Foto: AFP PHOTO / PATRICK BAZ

Kliima kuumenemise tõttu muutub Pärsia lahe piirkond inimestele aastaks 2100 elukõlbmatuks.

Inimesed on temperatuurile väga vastupidavad, suutes elada nii Arktikas kui Saharas, kuid Pärsia lahe piirkond ületab aastate pärast inimorganismi taluvusvõime, kirjutab Medicaldaily.

Eelduste kohaselt muutub selle sajandi lõpuks antud piirkond elutegevuse jätkumiseks liiga kuumaks.

Ajakirjas Nature Climate Change avaldatud uuringus selgitasid teadlased, et Abu Dhabi, Dubai, Doha ja Saudi Araabia linnades ületab kuumuse ja niiskuse koosmõju kriitilise piiri, kus inimkeha ei suuda end enam ise jahutada.

Õhutemperatuur neis piirkondades kerkib 35-kraadini Celsiuse skaalal ning koosmõjul suure niiskusega ei suuda inimene sellises keskkonnas ilma konditsioneerita üle kuue tunni vastu pidada.

Kuigi uuringu andmetel muutub kliima talumatuks alles sajandi lõpuks, siis mõnda piirkonda tabab see ilmselt juba varem. Näiteks möödunud suvel Iraani kuumalaine ajal jäi kriitilise temperatuuri piirist puudu juba vaid mõni kraad.

The Guardiani andmetel puudutab see esmajärjekorras Hajj’i palverändureid, kelle üheks rituaaliks on lageda taeva all Meka poole palvetamine ühel päeval päikesetõusust loojanguni. Lisaks palveränduritele tabab kliimamuutus karmilt ka Pärsia lahe vaesemaid elanikke, vanureid ja lapsi.

Teadlased loodavad siiski, et süsihappegaasi emissiooni globaalselt pidurdades on võimalik seda protsessi veidi edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles