Taani narkomaanid saavad süstida meediku silma all

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis saavad narkomaanid minna turvalisse kohta end süstima.
Taanis saavad narkomaanid minna turvalisse kohta end süstima. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Taanis on viis nö süstimistuba, kus sõltlased saavad meediku järelevalve all end süstida. Kuigi statistika järgi on need toad päästnud sadu elusid, kasvas Taanis mullu märgatavalt narkosumade arv.

Kõige enam on narkosurmade arv kasvanud Lõuna-Taanis, kus see kahekordistus, kirjutab Local. 55 000 elanikuga Vejle maakonnas oli mullu 13 narkosurma. Omavalitsuse pressiesindaja Gitte Fredrikseni sõnul on seda liiga palju ja nüüd kaalutakse süstimistoa loomist.

Taani suuremates linnades on juba viis sellist narkomaanidele mõeldud süstimisruumi ja need on end igati õigustanud. Kopenhaagenis, Odenses ja Aarhusis asuvates ruumides saavad narkomaanid ainet manustada kontrollitud keskkonnas ja meediku järelevalve all. Taani tervishoiuministeeriumi teatel on sellised toad päästnud aastaga 301 inimelu. Tegu on üledoosi saanud inimestega, kes said koheselt meditsiinilist abi.

Kuna ei Kopenhaagenis ega ka Aarhusis ole narkosurmade arv kasvanud, siis tervishoiuministri Sophie Løhde sõnul  on see osaliselt tänu süstimistubadele.

«Neile on antud turvaline paik, kus nad saavad süstida hügieenilistes tingimustes,» ütles minister.

Kuna kaheksa narkomaani kümnest saavad üledoosi kodus, siis ei saa loota ainult süstimistubadele. 

Kopenhaageni linnavõimud on hakanud jagama narkomaanidele nö üledoosi pakikesi, mis sisaldab naloksooni. Selle ravimi abil saab üledoosi saanud sõltlast hoida elus kuni kiirabi saabumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles