TAI: üledoosidest tingitud surmad on otseselt seotud fentanüüli levikuga

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eelmisel aastal oli narkootikume tarvitanud inimese surma peamiseks põhjustajaks fentanüül või selle samaaegne tarvitamine muu narkootikumi või ravimiga, see trend ei näita esialgu muutust.

«See ei ole viimastel aastatel muutunud ning ka sel aastal on peamiseks surmapõhjustajaks just fentanüül,» ütles TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova. Ta lisas, et fentanüüli tarvitamise levik Eestis on otseselt seotud üledoosidest tingitud surmade kõrge arvuga.

Käesoleva aasta augusti seisuga on AIDS-i tugikeskuse juhatuse liikme Nelli Kalikova andmetel Eestis opiaatide üledoosist tingituna surnud juba 65 inimest.

Ka narkootikume süstivate inimeste keskmine vanus on viimase aastakümne jooksul oluliselt tõusnud. Kui 2005. aastal oli keskmine vanus 24 aastat, siis 2014. aasta seisuga oli see juba 34, kusjuures naiste keskmine vanus 32 ning meestel 35 aastat.

«Selleks, et narkomaani käitumist mõjutada, tuleb mõista tema käitumise tagamaid,» ütles Kurbatova. Nõustajad peavad välja selgitama, mida ja kuidas inimene tarvitab ning andma talle nõu, mis arvestab indiviidi riskikäitumise mustrit.

Kuigi narkomaania-alane teavitustöö kuulub asja juurde, ei peata see narkosurmasid -  Kalikova rõhutas, et narkomaani turgutab elule vaid naloksoonisüst. «Kuigi seda teenust pakutakse Eestis napilt kaks aastat, on sõltlased ja nende lähedased üledoosi korral naloksooni kasutanud juba üle 150 korra,» lisas Kurbatova.

Alates 2013.aastast toimivast naloksooni programmist suuresti tingituna oli 2012. aastal TAI andmetel Eestis 170 surmaga lõppenud üledoosi, 2013. aastal oli vastav näitaja 111 ja 2014. aastal 98. Kalikova andmetel on algusest saati sõltlaste endi poolt Tallinnas elustatud 118 üledoosi saanud sõltlast.

Kuna noored ei loe kuigi palju ajalehti ega vaata telekat, ei pruugi Kalikova arvates vajalik teavitustöö nendeni õiges väljundis jõuda. «Kõige tähtsam on see, et võimalikult suur osa narkomaane läbiks naloksooni koolituse ja võtaks süstla endale kasutusse, sest see päästab surmast,» rõhutas ta.

Ta lisas, et naloksoonisüstal peaks olema kättesaadav igal narkomaanil, et neil oleks võimalik üksteist päästa, lisaks ka narkomaanidega töötavatel inimestel ning nende lähedastel.  Viimaste aastate jooksul on Kalikovale teadaolevalt olnud mitu sellist juhtumit, et vanemad on avastanud surnu kas tualetis või vannitoas.  Süstiga on aga päästetud inimesi, kes olid tõenäoliselt surmale määratud.

Eesmärgiga saada uus puhas süstal tulevad süstlavahetuspunkti valdavalt noored, kuni 27-aastased narkomaanid, väga harva ka mõni vanem. Kalikova sõnul on kõige nooremad süstlavahetuspunkti külastajad 15-16-aastased. Praeguseks on esmakordseid külastajaid alla kümne inimese kuus, sest enamik on juba vähemalt korra seal ära käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles