Tehnikaseadmed teevad lastele karuteene

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps nutitelefonis
Laps nutitelefonis Foto: SCANPIX

Üha enam jõuab arsti juurde lapsi, kel esineb tehnikaseadete liigkasutamise tõttu kontrollimatut rahutust või ärevust.

Turu Ülikooli keskhaigla laste psühholoogi Hanna Mannineni sõnul on lastel esinev ärevus levinud vaimse tervise arengu häirete sümptom, kirjutab Yle. Tema hinnangul on sellise olukorra tekitanud vanemad, kes lasevad lastel kasutada liialt palju tehnikaseadmeid.

Nutitelefonid, arvutid, mängukonsoolid ja televiisor mõjutavad närvisüsteemi. Eriti tundlikud on seadmetele väikesed lapsed, kelle aju alles areneb. 

Manninen ütles Soome meditsiiniajakirjale, et liialt tehnikaseadmeid kasutavatel lastel võib tekkida raskusi ka oma emotsioonide kontrolli all hoidmisega. Psühholoogi sõnul õpivad lapsed emotsioonidega toimetulemist ja nende reguleerimist vanematelt. Seetõttu ongi oluline lastega suhelda, mitte asendada suhtlust tehnoloogiaseadmete kasutamisega.

Samuti tõdes psühholoog, et mõned vanemad ei taipa, kuidas mõjub lapsele see, kui jätta ta sageli üksinda telerit vaatama. Nii kujuneb järglasel arusaam ümbritsevast maailmast mitte vanemate selgituste, vaid teleri vahendusel.

Käru ühes ja telefon teises käes

Lisaks telerile rikuvad laste ja vanemate suhteid sageli ka telefonid. Mannineni sõnul näeb ta sageli olukordi, kus ema või isa lükkab küll lapsekäru, kuid vaatab samal ajal oma nutitelefoni. Laps võib üritada vanemaga kontakti luua, kuid teda ei panda telefoniga tegeledes tähele.

Psühholoogi sõnul ei saa paljud vanemad aru, kuidas mõjutab vanema käitumine lapse arengut. Näiteks seavad mõned vanemad küll lapse telerivaatamisele ajale piirangu, kuid ei jälgi enda käitumist ning kasutavad tehnikaseadmeid ka sel ajal, kui võiks tegeleda lapsega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles