Soomlased plaanivad arstile mitteilmumise trahve veelgi tõsta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes võivad visiidile mitteilmumise eest trahvid tõusta
Soomes võivad visiidile mitteilmumise eest trahvid tõusta Foto: Urmas Luik

Selle aasta jaanuarist juulini jättis Hämeenlinna piirkonnas arsti visiidile ilmumata 5500 inimest.

«Loomulikult on see rahakadu, kuid veelgi suurem probleem on teised järjekorras ootavad inimesed,» ütles Hämeenlinna terviseametnik Veli Pekka Rautava Yle-le. Ta lisas, et kutsed vastuvõttudele saadetakse tihti välja mitu kuud enne tähtaega, seega inimesed võivad unustada.

Mõnes piirkonnas on kasutusele võetud SMS-teavitused. «Ka see moodustab teatud kulu, kuid on siiski väiksem, kui ilmumata jätmiste kahju,» lisas Rautava.

Statistika andmetel maksab Soomes üks avaliku haigla arsti visiit keskmiselt 110 eurot, seega tulemata jätnud patsiendid moodustavad omavalitsustele aastas miljoneid kahju.

«Isegi kui vaid kaks protsenti visiitidest jäävad ära, maksab see riigile 50 kuni 100 miljonit eurot aastas,» ütles omavalitsuste ühingu nõunik Tero Tyni.

Helsingis ja Hämeenlinnas peab üle 15-aastane inimene visiidile ilmumata jätmise eest tasuma 39,60 eurot. Hämeenlinnas tuleb patsiendil mitteilmumisest teatada 24 tundi ette, Helsingis eelmise päeva ennelõunal.

«Trahvide tõstmine on üks võimalik lahendus. Omavalitsused peavad valitsuse programmi tõttu nagunii teenuste hindu hakkama tõstma, seega kaalume, kas ilmumata jätmise tasu võiks olla üks neist,» lisas Tyni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles