Eksperdid: ravikanepit ei eksisteeri

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: SCANPIX

Ehkki kanepi legaliseerijad räägivad vajadusest ravikanepi müük seadustada, siis arstide ja ravimiameti kinnitusel ravikanepit kui sellist ei eksisteeri ning sellise mõiste kasutamine on eksitav.

«Ravikanepit kui liiki ega sorti ei ole olemas,» selgitas ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk. «Küll aga on kanepist leitud üle 400 farmakoloogiliselt aktiivse ühendi, mille hulgas on umbes 60 kannabinoidi (nt delta-9-tetrahüdrokannabinool e THC ja kannabidiool e CBD), mille kogus kaaluühikus varieerub kuni 20-kordses ulatuses.» Just suure varieeruvuse tõttu on kanepi või selle osiste kasutamine ravis väga keeruline. «Saadav kannabinoidide annus (ja seetõttu ka riskid) on kontrollimatud ning kasu võrdlemine tekitatava kahjuga on keerukas,» lisas ta.

Ravimite (sh kannabinoide sisaldavate ravimite) turule lubamise eelduseks on, et saadav kasu ületab võimalikud riskid, ja see peab olema teaduslikult tõestatud. Erinevalt kanepist on teada toimeaine kogus ravimis, minimaalne toimiv ja maksimaalne ohutu annus ning annustamise sagedus. Kirjeldatud on ka võimalikud kõrvaltoimed ja koostoimed teiste ravimitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles