Sammud, mis ootavad soolevähi sõeluuringus osalejat

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringud tehakse laboris
Uuringud tehakse laboris Foto: Marko Saarm / Sakala

Haigekassa on välja töötamas jämesoolevähi sõeluuringu tingimusi ja teenuseid, sõeluuringuga on plaanis alustada 2016. aastal.

Jämesoolevähi sõeluuringu kutse saab sihtrühma kuuluv inimene oma rahvastikuregistris olevale postiaadressile.

«Seejärel on vaja külastada oma perearsti, kellelt saab inimene peitevere analüüsi tegemiseks topsiku, kasutujuhendi ning ümbriku analüüsi saatmiseks. Testi teeb inimene ise kodus ja saadab seejärel laborisse. Ümbrikule on labori aadress peale trükitud ning analüüsi saatmise postikulu on eelmakstud,» selgitas protseduuri haigekassa tervise edenduse spetsialist Kadri Eisenschmidt.

Kui proov on korras, siis saadetakse inimesele selle kohta teade ja ta saab uue kutse jämesoolevähi sõeluuringus osalemiseks kahe aasta pärast. «Kui aga laboris leitakse analüüsist peiteverd, siis on vajalik edasine uuring. Selle kohta saadetakse inimesele koju teavitus ja kogu info edasise toimimise kohta,» lisas Eisenschmidt.

Jämesoolevähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad esialgu 60-aastased inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles