Kuidas aidata kõrvavalus last

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvavalu piinab vanusest hoolimata.
Kõrvavalu piinab vanusest hoolimata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lapsevanemad teavad, et talvel, kui külmetus ja ülemiste hingamisteede viirushaigused laialt levivad, on nende võsukesed kõrvapõletikele äärmiselt vastuvõtlikud.

Sageli on laste kõrvavalu tingitud just nohust, põletik levib kuulmetõri kaudu ninaneelust keskkõrva, limaskest tursub, vedeliku äravool on takistatud ja nii tõusebki rõhk sisekõrvas ja kuulmekile võib rebeneda, kirjutab Lõunaeestlane. Tavaliselt kuulmekile paraneb mõne päevaga ja püsivat kuulmiskahjustust lapsel ei teki.

«Kõrvavalu korral peab esmalt andma lapsele valuvaigistit ja nohurohtu, et turse alla saada,» rääkis Apotheka proviisor Riina Laurimaa. Nohu korral tuleb nina loputada merevee või füsioloogilise lahusega. Samuti peaks nuuskama nina, üks pool korraga ja mitte väga tugevalt. «Ennetamiseks võiks apteegist küsida nohusiirupeid ja allergiavastaseid preparaate, mis vähendavad kuulmetõrve turset ja parandavad keskkõrva ventilatsiooni,» soovitas apteeker.

Viirusega kaasnev kõrvapõletik taandub kahel kolmandikul juhtudest koos viirushaigusega. Keskeltläbi võtab paranemine aega nädala ja sageli ei ole antibiootikumiravi vaja. Kui aga olukord ei parane ja kõrvast hakkab erituma vedelikku, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda. Kindlasti tuleb teha seda juhul, kui lapse kõrvapõletikuga kaasneb lohutamatu nutt, kuulmise järsk kadu, kõrvast tuleb eritist või palavik tõuseb ega allu ravimitele. Samuti juhul kui valu on kestnud kauem kui paar päeva. Kõrva ei tohi soojendada, sinna ei tohi midagi tilgutada ega seest vatipulgaga puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles