Surmav ussimürk võib elusid päästa

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Lõuna-Ameerika lõgismadulast toodavad mürki, mida saab edukalt meditsiinis kasutada
Kaks Lõuna-Ameerika lõgismadulast toodavad mürki, mida saab edukalt meditsiinis kasutada Foto: SCANPIX

Operatsiooniaegse verejooksu peatamiseks võib ussimürk olla üks vajalik komponent.

Rice’i ülikooli teadlaste uue uuringu kohaselt võib uus nanokiududest koosneva hüdrogeeli ja ussimürgi kombinatsioon olla sellistes olukordades parim aine verejooksu kiireks peatamiseks, vahendab Med24.

Hüdrogeel SB50 sisaldab mürki nimega batroksobiin, mida toodavad kaks Lõuna-Ameerika lõgismadulast, kirjutab Medical Daily.

Seda saab süstida vedelikuna, kuid see muutub kiiresti geeliks, mis kohandub haavaga ja parandab mõne sekundiga vere hüübimist. Katsed näitasid, et aine peatas verejooksu haavas vaid kuue sekundiga ja kui haava hiljem ärritati, ei hakanud see uuesti veritsema.

«On väga huvitav, et millestki nii surmavast saab teha midagi, mis võib päästa elusid,» ütles Rice’i keemik Jeffery Hartgerink.

Batroksobiin ei ole uus avastus – esimest korda tunnustati seda koagulandina ehk vere hüübimist soodustava ainena aastal 1936. Seda on kasutatud mitmesuguste ravimeetodite puhul, kuid eelkõige saab batroksobiini kasutada diagnostilise vahendina, et määrata vere hüübimise aega.

Teadlased katsetasid hüdrogeeliga mitmeid võimalusi – hüdrogeel koos batroksobiiniga ja ilma selleta, batroksobiin ilma hüdrogeelita ning muud kliinilised verejooksu peatamise vahendid. Ükski neist ei olnud nii tõhus kui eelnimetatud edukas kombinatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles