Suitsetamisest loobuja päevik: neljas nädal kasvatab mõttejõudu

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Orumägi jagab lugejatega suitsetamisest loobumise võitlust
Kaarel Orumägi jagab lugejatega suitsetamisest loobumise võitlust Foto: Getter Jaani

Üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi on otsustanud enda võitlust tubakast loobumisel Postimehe lugejatega kuue nädala jooksul jagada.

Avaldame Kaarli kokkuvõtte neljandast suitsuvabast nädalast:

Olen olnud nädal aega puhas poiss ja hoidnud suitsu endast nii kaugel kui võimalik. Huvitav on tõesti see, et kui ma endale ütlen, et ma ei suitseta, siis ei teki mitte mingisugust tahtmist suitsu haarata ja ette panna. Ilmselt ei olnud minu sõltuvus siis ikkagi nii tugev, et sellest loobumine oleks raske.

Tänaval tossavad inimesed tekitavad kõige suuremat kiusatust. Isegi mu enda sõbrad mitte nii väga, sest nende juures ma olen harjunud juba mõttega, et ma ei tohi ja ma ei tee ning ka nemad arvestavad minuga, aga kui tänaval minu ees olev inimene sigareti läidab, siis tekib paratamatult mõte, et miks mina ei tohiks. Siis tuleb jällegi oma kuplialused kõverad sirgeks tõmmata ja mõelda kõige selle peale, mis on parem ilma suitsetamata.

Ilmselt on selle nädala positiivset kulgemist mõjunud ka see, et mul on tööd rohkem kui varem ja ma ei mõtle pidevalt sellele, et tahaks hirmsasti suitsetada. Vaikselt hakkan juba unustama, miks see suitsetamine üldse tore oli. Arvan, et see on hea ja annab jõudu edasi suitsuprii olla ning veel rohkem suitsetamist unustada.

Tubakast loobumise nõustaja, dr Tiiu Härmi kommentaar:

Kaarel oli neljandal loobumisnädalal tööga hõivatud ja ei suitsetanud ainsatki sigaretti. Ta teadis, et ei tohi ja ei teinudki. Tema sõbrad teavad, et Kaarel on loobumisprotsessis ja tundub, et toetavad teda.

Aga tänaval suitsetavad inimesed tekitavad veel kiusatust – pingutada tuleb «ajukupleid» ja mõelda sellele, et elu on parem ilma suitsuta.

Kaarlil oli sellel nädalal palju tööd, mis teda sidus ja ta ei mõelnudki suitsetamisele. Vahel unustab Kaarel üldse  ära, miks ta varem suitsetas ja mis selles toredat oli. Parem on olla suitsuprii!

Oleme temaga ühel nõul ja soovime talle edu!

Tervise arengu instituut korraldab tubakavastast teavituskampaaniat, mis räägib tubaka tarvitamise mõjudest tervisele ning antakse konkreetseid juhiseid efektiivseks loobumiseks. Rohkem infot loobumise kohta leiad tubakainfo kodulehelt.

Teavitust rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles