Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tõestatud: eriti krõbe röstsai on ohtlik

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: PM Tervis
Copy
Mustaks kõrbenud sai sisaldab vähitekitajaid
Mustaks kõrbenud sai sisaldab vähitekitajaid Foto: SCANPIX

Praekartulid, krõpsud ja röstsai on värske uuringu kohaselt potentsiaalsed vähitekitajad.

Nimetatud toidud sisaldavad murettekitavalt palju vähki põhjustavaid kemikaale, kirjutab The Telegraph.

Suurbritannia toidustandardite agentuur leidis, et kodus valmistatud krõbedad toidud sisaldavad liigselt akrülamiidi, mille puhul on tegemist vähki tekitava toksiiniga.

Mida krõbedamad ja läbipraetumad on kartulid, seda suurem on toksiini sisaldus. Sama kehtib kõrgel astmel röstitud saia või leivaga, eriti kui osa sellest tõmbub mustaks.

Mürgine kemikaal tekib toidus sisalduvate aminohapete, suhkru ja vee reageerimisel kuumusega üle 120 kraadi.

Ametlikust uuringust selgub, et mida kauem on toitu praetud või röstitud, seda kõrgem on toksiinide hulk. Samuti kehtib see toidu korduva praadimise kohta.

Tagasi üles