Uus suguhaigus on arvatust rohkem levinud

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parim kaitse suguhaiguste vastu on kondoom.
Parim kaitse suguhaiguste vastu on kondoom. Foto: SCANPIX

Uus sugulisel teel edasikanduv ja raskesti ravile alluv haigus on Suurbritannias nakatanud sadu tuhandeid inimesi, sama haigust on diagnoositud ka Eestis, kuid selle levik on teadmata.

Mycoplasma genitalium''i bakteri põhjustatud suguhaigusel on väga vähe sümptomeid, kirjutab Telegraph. Meestel võib see põhjustada munandivalu, naistel veritsust pärast vahekorda ning valu vaagna piirkonnas, aga paljudel sümptomid puuduvad. Teadlased usuvad, et Mycoplasma genitalium''il on oma osa viljatuse ja emakavälise raseduse põhjustamisel.

Inglismaa terviseameti epidemioloogi Nigel Fieldi sõnul leidub Mycoplasma genitalium''i bakter 1 protsendil 16–44-aastastest inimestest, kellel on olnud vähemalt üks seksuaalpartner. «Üle 90 protsendil meestest ja pea pooltel naistel ei olnud sümptomeid. Võib olla, et Mycoplasma genitalium ei põhjusta haigusi mitte kõigil, kellel seda bakterit esineb,» rääkis Field.

Nagu kõiki suguhaigusi, saab Mycoplasma genitalium'isse nakatumist vältida, kasutades kondoomi ning vältides seksuaalset riskikäitumist.

Väljaandes International Journal of Epidemiology ilmunud artiklis selgus, et Mycoplasma genitalium'isse nakatumine oli suurem neil, kellel on olnud viimase aasta jooksul neli seksuaalpartnerit. Enamik testitutest, kel nakkus tuvastati, ei kaevanud ühegi sümptomi üle.

«Mycoplasma genitalium ei ole meie jaoks sugugi uus haigus,» rääkis Tartu Ülikooli androloog Margus Punab. Igapäevakasutusse läks selle mikroobi uuring Tartu Ülikooli meestekliinikus 2006. aastal. Suguhaiguste kontekstis uuriti seda juba paar aastat varem. «Levimuse kohta Eestis täpseid andmeid veel ei ole. Loodame oma uurimistulemused avaldada lähema aasta jooksul,» rääkis Punab.

Ta lisas, et tegemist on suguteede klamüüdiast harvema ja tripperist (gonorröast) oluliselt sagedasema haigusega. «Nii minu isiklik kogemus kui seksuaalsel teel levivate infektsioonide ravijuhis Eestis ütleb, et see haigustekitaja põhjustab meestel kusitipõletikku, võib olla munandimanuse põletiku ja ka mehe viljatuse põhjustajaks,» selgitas androloog. Ravijuhise kohaselt võib haigus naistel põhjustada kusitipõletikku, emakakaelapõletikku, väikevaagnapõletikku ja seeläbi ka viljatust. Lisaks võib see mikroob olla ka sugulisel teel omandatud reaktiivse artriidi (Reiteri tõbi) põhjustajaks.

Diagnoosimine meestel ei ole keeruline. «Meestekliinikus testime seda mikroobi esmasest hommikusest uriinist. Naistel on optimaalseks uuringumaterjaliks ilmselt emakakaelast tampooniga võetud proov,» rääkis arst. Mikroob on tuvastatav vaid molekulaarsete diagnostikameetoditega, mistõttu analüüsitakse seda vaid üksikutes Eesti laborites.

Haigust ravitakse antibiootikumidega. «Kogemus ütleb, et tegemist on sageli veidi raskemini ravile alluva mikroobiga, kui seda on klassikalised suguhaigused,» tõdes Punab.

Ravimata juhtude tagajärjeks võivad, nagu juba viidatud, olla ülemiste suguteede kroonilised põletikud, mis võivad põhjustada viljatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles