Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

USA toitumisteadlane kaotas snäkidieediga 12 kilogrammi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Twinkies snäkid
Twinkies snäkid Foto: Wikipedia.org

 USA toitumisteadlane Mark Haub sai üllatuse osaliseks, kui ta katse Twinkies ja muude samalaadsete snäkkide abil kehakaalu kaotada tulemusi andis.

Kümne nädalaga kahanes Haubi kaal 12 kilogrammi võrra, kirjutab CNN.

Mehe üllatus kasvas, kui ta leidis, et eriline dieet oli ka verenäitajaid paremaks muutnud.

Haub töötab Kansase ülikoolis ja ta võttis dieedi ette osana oma teadustööst. Katse kulgemisest andis ta Facebookis regulaarselt teada.

Katsedieedi eesmärgiks oli päevast energiatarbimist vähendada. Tavapärase 2600 kilokalori asemel sai teadlane päevas vaid 1800 kilokalorit.

Pisut ülekaaluline Haub jätkas dieeti seni, kuni taastus ta normaalne kehakaal.

Lisaks küpsistele sõi Haub ka šokolaadibatoone, konservube ja sellerit ning jõi suure proteiinisisaldusega jooke.

Dieedi ajal langesid ta halva kolesterooli näitajad märgatavalt, hea kolesterooli tase aga tõusis.

Triglütseriidide ehk vererasvade näitajad paranesid ja keha rasva kogus kahanes.

Kolesterooli tase tõusis järsult, kui teadlane lisas oma menüüsse liha. Igapäevane liikumine jäi kogu katse ajal samaks.

Haub leidis, et tervisliku toitumise kriteeriumid on mõnevõrra puudulikud.

«Tervise ja tervisliku toitumise vahel haigutab suur lõhe. Toitusin varem väga tervislikult, kuid ma ei tundnud end tervena,» lisas uurija.

Mehe kinnitusel ei sõltu kehakaalu langus mitte tervislikult toitumisest, vaid kilokalorite lugemisest.

Haub on varem katsetanud dieeti tervislikuks kuulutatud toiduainetega, nagu täisteratooted, puuviljad ja marjad. Ta kehakaal ei langenud ning tervis ei paranenud.

Teadlase sõnul on iga inimese organism eriline ning selle tõttu ei sobi kõik dieedid kõigile.

Edasi läheb ta järk-järgult tavapärasele toitumisele tagasi, lisades menüüsse 300 kilokalori eest toiduaineid.

USA toitumisteadlaste organisatsiooni juht Dawn Jackson Blatner sõnas, et Haubi katse ei paljastanud mõne toiduaine pikaajalise tarbimise mõjusid, nagu näiteks töödeldud toiduga kaasneda võiva vähi tekke oht.

Tagasi üles